Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Κάτι (καλό) συμβαίνει με τον νέο πρόεδρο της Αργεντινής - Βάλθηκε να λύσει τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας

CNN: Κάτι (καλό) συμβαίνει με τον νέο πρόεδρο της Αργεντινής - Βάλθηκε να λύσει τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας
Εντυπωσιακά τα επιτεύγματα του Αργεντίνου προέδρου μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες διακυβέρνησης της χώρας
Εντυπωσιασμένο δηλώνει το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN από τη μέχρι στιγμής επιτυχία των πρώτων οκτώ ημερών διακυβέρνησης της Αργεντινής από τον νέο της πρόεδρο, Mauricio Macri, ο οποίος υποσχέθηκε να επανεκκινήσει την οικονομία της και φαίνεται πως βρίσκεται σε καλό δρόμο για να το επιτύχει.
Σε σχετικό ρεπορτάζ του, το CNN αναφέρει ότι ο Macri ανέλαβε τα καθήκοντά του σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για την ταλαιπωρημένη λατινική χώρα, με υψηλό πληθωρισμό, ισχνή ανάπτυξη και νέα αθέτηση υποχρεώσεών της προς δανειστές.
Ιδού μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα επιτεύγματα του Αργεντίνου προέδρου μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες διακυβέρνησης της χώρας:
- Προχώρησε στην άρση των συναλλαγματικών περιορισμών της χώρας την Πέμπτη 17/12, επιτρέποντας στο νόμισμα της χώρας (πέσο) να διακυμανθεί σύμφωνα με τις δυνάμεις της αγοράς, λέγοντας ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος  να λειτουργήσει μια οικονομία. Η προκάτοχός του, Cristina Kirchner, είχε επιβάλει περιορισμούς επί τετραετία με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, που όμως βρίσκεται στο 25%.
- Διόρισε έναν νέο κεντρικό τραπεζίτη ονόματι Federico Sturzenegger, που έχει σπουδάσει οικονομικά στις ΗΠΑ. Στόχος του είναι να πείσει τους ξένους επενδυτές να επιστρέψουν στη χώρα.
- Ανακοίνωσε μείωση στους φόρους εισοδήματος και αύξηση στους φόρους εξαγωγών (μετά από συμφωνία με τους αγρότες, που πριν αντιδρούσαν), με σκοπό να προσφέρει ώθηση στο εμπόριο και στην κατανάλωση.
- Προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με ομάδα διεθνών τραπεζών για την παροχή δανείου 5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, που θα ενισχύσει τα αποθεματικά της χώρας ενώ θα προσπαθεί να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις.
- Δημιούργησε μια εντελώς νέα ομάδα συλλογής και επεξεργασίας επίσημων στατιστικών στοιχείων, σε μια προσπάθεια αυτά να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους έναντι της διεθνούς κοινότητας.
- Σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει, με σοβαρές ενδεχόμενες συνέπειες, ο Macri υποσχέθηκε να διαπραγματευτεί με τους Αμερικάνους επενδυτές που στράφηκαν εναντίον της χώρας αντιδρώντας στο «κούρεμα» των επενδύσεών τους.
Ο νέος Αργεντίνος πρόεδρος φαίνεται να κατανοεί τα προβλήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει η χώρα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στην ευμάρεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης