Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Χαμένη χρονιά για την Τουρκία το 2015, λόγω γεωπολιτικών και εγχώριων εντάσεων

CNBC: Χαμένη χρονιά για την Τουρκία το 2015, λόγω γεωπολιτικών και εγχώριων εντάσεων
Η Τουρκία είναι τοα χαρακτηριστικό παράδειγμα για ό,τι μπορεί να πάει λάθος με τις αναδυόμενες οικονομίες
Οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν ένας «χαμένος χρόνος» για την Τουρκία, η οποία θα είχε εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη αν οι γεωπολιτικές σχέσεις δεν κατέγραφαν επιδείνωση.
Αυτή την εκτίμηση διατύπωσε ο Lubomir Mitov, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, μιλώντας στο αμερικανικό CNBC.
Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η Τουρκία θα είχε επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση στην Ευρώπη – όπου η ΕΚΤ έθεσε σε ισχύ πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων για να ενισχύσει την οικονομία – αλλά και από τις τιμές του πετρελαίου που υποχώρησαν.
Ωστόσο, οι εσωτερικές εγχώριες τριβές, αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσεις «έσβησαν» αυτά τα κέρδη, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Ήταν μια χαμένη χρονιά για την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.
«Η Τουρκία υποαπέδιδε και συνεχίζει να υποαποδίδει… ακόμα και πριν τις εκλογές υποαπέδιδε», σχολίασε ο Mitov και συνέχισε «αν κοιτάξει κανείς τις αγορές, η Τουρκία έχει χάσει περίπου το 3 με 4% της αξίας της, λόγω των γεωπολιτικών προβλημάτων».
Το CNBC επισημαίνει ότι το τουρκικό χρηματιστήριο βρίσκεται στο -13,4% από την αρχή του 2015, ενώ το δολάριο έχει ενισχυθεί περίπου 25% επί της τουρκικής λίρας το τελευταίο 12μηνο.
Παράλληλα, ο Peter Toogood, αναλυτής της City Financial Investment Company Limited, υποστήριξε στο CNBC ότι η έλλειψη δομικών μεταρρυθμίσεων αποτρέπει την Τουρκία από το να ωφεληθεί από συνθήκες, όπως η χαμηλή τιμή του πετρελαίου.
«Είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα για ό,τι έχει πάει στραβά στις αναδυόμενες οικονομίες, ξόδεψε την ευκαιρία», ανέφερε ο ίδιος, «έκανα τεράστιες κυβερνητικές δαπάνες, αύξησαν τους μισθούς… αν ψάχνει κανείς ένα παράδειγμα για το πώς χάνεται το παραγωγικό πλεονέκτημα, η Τουρκία είναι αυτό».
«Η λίρα συνεχίζει να υποχωρεί, ωστόσο χωρίς συνέπειες… η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί, κάτι που θα έπρεπε να αποδειχθεί επωφελές, και δεν αποδείχθηκε».
Αν και η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε προσπάθειες να διατηρήσει θετικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, είπε ακόμα ο Mitov, πλέον η Τουρκία έχει μείνει χωρίς… γείτονες, καθώς έχει προκαλέσει επεισόδια με το Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο.
Επιπλέον, οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι οξυμένες, με τη Μόσχα να απαγορεύει τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, να θέτει αυστηρούς όρους στις θεωρήσεις, και να περιορίζει τον τουρισμό προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη οι κυρώσεις της Ρωσίας θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας.
Και μπορεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, που θα διατεθούν στην Τουρκία, να αντισταθμίζει κάπως το πλήγμα από τις ρωσικές κυρώσεις, εντούτοις ακόμα και έτσι η χώρα αναμένεται να υποαποδώσει.
Μάλιστα, τούρκοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για το ΑΕΠ το 2015 στο +2,5%, από +4% προηγουμένως, ρυθμός «πολύ χαμηλός για το μέγεθος της Τουρκίας», σύμφωνα με τον Mitov.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης