Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταλονία: Την προκήρυξη εκλογών τη Δευτέρα προανήγγειλε ο Artur Mas, αν δεν υπάρξει συμφωνία με το CUP

Καταλονία: Την προκήρυξη εκλογών τη Δευτέρα προανήγγειλε ο Artur Mas, αν δεν υπάρξει συμφωνία με το CUP
Δεν θα προχωρήσει σε επιπλέον παραχωρήσεις, τονίζει ο καταλανός πρόεδρος
Η επόμενη Δευτέρα είναι η ημέρα που βάσει του νόμου θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές στην Καταλονία, όπως ανέφερε ο καταλανός πρόεδρος, Artur Mas, καθώς ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατός ο σχηματισμός τοπικής κυβέρνησης μετά την άρνηση του ακροαριστερού CUP να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Mas.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο καταλανός πρόεδρος, υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι την Κυριακή ώστε να αναζητηθεί μια συμφωνία, όμως τόνισε ότι η συμμαχία των συντηρητικών JxSi δεν μπορεί πλέον να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις και αν κηρυχθούν εκλογές, τότε θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα στις 6 Μαρτίου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Artur Mas σε συνέντευξη Τύπου, το κόμμα CUP απέρριψε μια συμφωνία παρά τους τρεις μήνες έντονων διαπραγματεύσεων και ότι το JxSi επέδειξε μεγάλη υπομονή.
Σημειώνεται ότι σήμερα, Τρίτη, το ακροαριστερό κόμμα CUP πρότεινε μια συνάντηση ώστε να προταθεί ένας υποψήφιος για την προεδρία της Καταλονίας που δεν θα είναι ο Mas, ενώ το JxSi έχει προτείνει μια συνάντηση, όμως με υποψήφιο τον Mas για την προεδρία.
Ο καταλανός πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας με το CUP μέχρι την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, όμως τόνισε ότι δεν πρόκειται να πάψει να είναι υποψήφιος για την προεδρία.
«Τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, θα υπογράψω το διάταγμα για την προκήρυξη των νέων εκλογών (…) Μέχρι την Κυριακή υπάρχει χρόνος για μια συμφωνία, όμως θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: έχουν γίνουν τόσες προσφορές – παραχωρήσεις που είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες», τόνισε.
Επέμεινε δε, ότι οι 10 βουλευτές του CUP δεν μπορούν να επιβάλουν υποψήφιο στους 62 βουλευτές του JxSi και σημείωσε ότι είναι στα χέρια των αντικαπιταλιστών να αποφύγουν νέες εκλογές.
«Εγώ θα υπογράψω το διάταγμα, όμως θα προτιμούσα να μην το κάνω», τόνισε ο Artur Mas.
Παράλληλα, επέκρινε το CUP και τόνισε ότι είναι υπεύθυνο που δεν υπάρχει συμφωνία με το JxSi: «Έχει επιδείξει ότι επικρατεί το υπερεπαναστατικό πνεύμα και η εναντίωση σε όλα παρά το αίσθημα στη χώρα».

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης