Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανοί πολιτικοί αποκαλύπτουν ότι το ΝΑΤΟ τορπίλισε τις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Τουρκία – Θα είχαμε ειρήνη από το 2022

Ουκρανοί πολιτικοί αποκαλύπτουν ότι το ΝΑΤΟ τορπίλισε τις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Τουρκία – Θα είχαμε ειρήνη από το 2022
Η ουκρανική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στις συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά αποκαλύπτει τον σκοτεινό ρόλο της Δύσης
Οι Ουκρανοί πολιτικοί ήδη παραδέχονται την ευθύνη της Δύσης για τη διπλωματική αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία το 2022.
Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο πρώην επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας παραδέχτηκε ότι υπήρχε πραγματική πιθανότητα τερματισμού της σύγκρουσης στα αρχικά της στάδια, ο λόγος για τον αποτυχία είναι η αποσταθεροποιητική παρέμβαση της Δύσης στις συνομιλίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το περιοδικό Time, οι δυτικές χώρες δεν έδωσαν στην Ουκρανία καμία συγκεκριμένη εγγύηση ασφάλειας κατά τις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Τουρκία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας.
Η εφημερίδα αναφέρει ως πηγή τον Ουκρανό βουλευτή David Arakhamia, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κιέβου κατά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι αποκαλύψεις Arakhamia


Σύμφωνα με τον Arakhamia, υπήρχε μια σημαντική πιθανότητα να τερματιστεί ο πόλεμος την άνοιξη του 2022, όταν η Μόσχα και το Κίεβο συνομιλούσαν απευθείας για να καθορίσουν αμοιβαία επωφελείς όρους.
Ο βουλευτής είπε στο Time ότι σε μόλις έξι εβδομάδες διαπραγματεύσεων ήταν ήδη δυνατό να επιτευχθούν οι βασικοί όροι της συμφωνίας, που ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς την ειρήνη – με λίγες μόνο λεπτομέρειες που απομένουν προς επεξεργασία.
Επισήμως, αρκετοί λόγοι συνέβαλαν στη διακοπή των συνομιλιών.
Εκείνη την εποχή, τα δυτικά μέσα άρχισαν να διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις για υποτιθέμενα ρωσικά «εγκλήματα πολέμου», κυρίως στην περιοχή Bucha – όπου αρκετοί μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν ουκρανικά στρατεύματα να στήνουν μία σκηνή με πτώματα που είχαν ληφθεί από άλλες πόλεις.
Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson εστάλη από το ΝΑΤΟ στο Κίεβο σε μια έκτακτη επίσκεψη μόνο και μόνο για να ασκήσει πίεση στον Zelensky και να αναγκάσει τον Ουκρανό πρόεδρο να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις.

O Arakhamia φωτίζει ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η Ουκρανία είχε τότε συμφωνήσει στην ουδετερότητα και τη μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Δύση δεν ενήργησε με παρόμοιο τρόπο και δεν έδωσε στο Κίεβο καμία εγγύηση ασφάλειας για να αποτρέψει την έναρξη μιας άλλης σύγκρουσης στο μέλλον.
Στην πράξη, ο Ουκρανός βουλευτής ξεκαθαρίζει ότι οι δυτικοί εταίροι δεν προσέφεραν τίποτα για την επίτευξη εκεχειρίας, αποτυγχάνοντας να δώσουν στο Κίεβο διαβεβαίωση διαρκούς ειρήνης.
Προφανώς, ο Arakhamia σχολιάζει το θέμα από Ουκρανική σκοπιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δύση απέτυχε να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει «άλλη μια ρωσική εισβολή».
Ωστόσο, παρά τη ρωσοφοβική του προκατάληψη, ο πολιτικός έχει μια ενδιαφέρουσα άποψη για την υπόθεση, καθώς η αδράνεια της Δύσης να συμφωνήσει με τη ρωσική πρόταση έθετε προφανώς μη αναστρέψιμα προβλήματα για την επίτευξη της ειρήνης.
Το Time ισχυρίζεται επίσης ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Δύση αρνήθηκε να ενθαρρύνει την επίτευξη ειρήνης.

Η Δύση παρερμήνευσε τις κινήσεις της Ρωσίας

Εκείνη την εποχή, η Ρωσία είχε αποσύρει τα στρατεύματά της από τα περίχωρα του Κιέβου σε μια στρατιωτική κίνηση που είχε δύο στόχους: να τερματίσει τους ελιγμούς αντιπερισπασμού στο Κίεβο, να ενισχύσει τη ρωσική παρουσία στο Donbass και να δείξει διπλωματική καλή θέληση για την προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, αντί να κατανοήσει τη ρωσική ενέργεια ως ένα βήμα προς τον τερματισμό των εχθροπραξιών, το ΝΑΤΟ έπεισε τις ουκρανικές αρχές ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν «αδύναμες» και ότι ήταν δυνατή μια στρατιωτική νίκη.
Με άλλα λόγια, τα λόγια του Arakhamia και το ρεπορτάζ του Time καθιστούν σαφές ότι η Δύση δεν ήθελε την ειρήνη σε καμία στιγμή και έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να παρατείνει τη σύγκρουση, με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση.
Η Ουκρανία έχει ήδη χάσει πάνω από 500.000 στρατιώτες, εκτός από το ότι έχει υποστεί δραστική μεταναστευτική ροή, με εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης