Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gross: Δύσκολες ημέρες έρχονται για τα ομόλογα αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια με κριτήριο τις θέσεις εργασίας

Gross: Δύσκολες ημέρες έρχονται για τα ομόλογα αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια με κριτήριο τις θέσεις εργασίας
Κατά τη διάρκεια του 2014 δημιουργήθηκαν 3,1 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αριθμός που το 2015 διαμορφώθηκε σε 2,65 εκατομμύρια
Δύσκολες ημέρες περιμένουν τα ομόλογα το 2016 αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) στηριχθεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ως κριτήριο για την περαιτέρω αύξηση των παρεμβατικών της επιτοκίων, λόγω της επιτυχίας της ανάκαμψης της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ.
Αυτό επεσήμανε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 στο ραδιόφωνο του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg ο πρώην ισχυρός άνδρας της PIMCO και νυν επικεφαλής διαχειριστής του Janus Global Unconstrained Bond Fund (με υπό διαχείριση κεφάλαια 1,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ), Bill Gross.
Στην πραγματικότητα, ο Gross εννοεί ότι λόγω της ταχείας αύξησης των νέων θέσεων εργασίας - 292 χιλιάδες μόνο το Δεκέμβριο 2015 - η Fed θα αύξανε μάλλον ταχύτερα τα επιτόκιά της σε αυτήν την περίπτωση απ' ότι αναμένει η αγορά, με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση στις τιμές των ομολόγων (λόγω ανόδου των αποδόσεών τους).
Γενικότερα, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θεωρείται ότι επηρεάζεται σημαντικά - εκτός από την αγορά εργασίας - από την πορεία της καταναλωτικής δαπάνης, αλλά και της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Κατά τη διάρκεια του 2014 δημιουργήθηκαν 3,1 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αριθμός που το 2015 διαμορφώθηκε σε 2,65 εκατομμύρια, καθιστώντας τη συγκεκριμένη διετία την καλύτερη για την απασχόληση στη χώρα από τη διετία 1988-1989.
Για τον πολύπειρο Gross, οι τιμές των ομολόγων θα επιδείξουν σταθερότητα το 2016 μόνο αν η Fed αυξήσει τα επιτόκιά της έως δύο φορές στο επόμενο δωδεκάμηνο (=αυτό έχουν ενσωματώσει στις αποτιμήσεις τους).
Μακροπρόθεσμα, ο ίδιος προτείνει στους πελάτες του την αύξηση των τοποθετήσεών τους σε αναπτυσσόμενες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης