Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αναταραχή στις χρηματαγορές

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αναταραχή στις χρηματαγορές
Αν και το θέμα της Συνόδου στο Νταβός είναι η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, η επικαιρότητα προστάζει άλλα
Οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στις 20-23 Ιανουαρίου 2016 στο Νταβός της Ελβετίας θέλουν οι συμμετέχοντες να εστιάσουν στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Το θέμα της φετινής συνόδου είναι η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, το οποίο αναφέρεται στις προόδους της τεχνολογίας, σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική.
Όμως, τα προβλήματα της επικαιρότητας είναι πιθανόν να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις.
Το «παρών» στο Νταβός αναμένεται να δώσουν πάνω από 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, σε μία από τις σημαντικότερες ετήσιες συναντήσεις, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).
Πέραν των αξιωματούχων, στο Νταβός αναμένεται να παραβρεθούν και περίπου 2.500 στελέχη επιχειρήσεων.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η κατάρρευση των χρηματιστηρίων στην Κίνα, ο «ψυχρός πόλεμος» ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία και η ύφεση της Ρωσικής οικονομίας.
Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες αφότου ο δισεκατομμυριούχος George Soros, θαμώνας του Νταβός, προειδοποίησε ότι η αναταραχή που προκάλεσε η Κίνα στις αγορές του θυμίζει την κρίση του 2008.
Και άλλοι συμμερίζονται τις ανησυχίες του.
«Είναι πολύ δύσκολοι καιροί», σημειώνει ο John Veihmeyer, παγκόσμιος πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας KPMG, ο οποίος επίσης θα παραβρεθεί στο Νταβός.
«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι πλέον όλο και περισσότερο στην επικαιρότητα και οι ανησυχίες εντείνονται», σημειώνει ο ίδιος.
Από τις παρουσίες που αναμένεται να συγκεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας είναι εκείνη του αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κίνας, Fang Xinghai, ο οποίος θα μιλήσει τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου σε μία συζήτηση για το πώς η Κίνα «θα αλλάξει ταχύτητα χωρίς να σταματήσει».
Μαζί του θα εμφανιστεί και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται ότι θα βρεθεί και η κρίση στη Μέση Ανατολή.
Το παρών θα δώσει ο υπ. Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif, ο οποίος διαχειρίζεται τις επαφές της χώρας του με τις παγκόσμιες δυνάμεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ στο φόρουμ θα παραβρεθεί και ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Adel Al-Jubeir.
Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος Joe Biden, ενώ δίπλα του θα είναι και οι υπ. Εξωτερικών, Οικονομικών και Άμυνας, John Kerry, Jacob Lew και Ashton Carter.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής, Mauricio Macri, θα προσπαθήσει να πείσει τους επενδυτές ότι η χώρα του έχει πλέον αλλάξει σελίδα και οδεύει στην ανάκαμψη, ενώ ο καναδός πρωθυπουργός, Justin Trudeau, ηγείται μίας μεγάλης αντιπροσωπείας υπουργών, δημάρχων και στελεχών και αναμένεται να παραβρεθεί σε ένα πάνελ με θέμα την ισότητα των φύλων στην οικονομία, μαζί με την Melinda Gates, τη συνιδρυτή του ιδρύματος Bill και Melinda Gates, καθώς και με την Sheryl Sandberg του Facebook.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανακοίνωσε ότι απέσυρε την πρόσκληση την οποία είχε στείλει στη Βόρεια Κορέα, μετά τις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες προχώρησε η χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης