Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Kenny πέτυχε ένα μικρό οικονομικό «θαύμα», μα ίσως χάσει τις εκλογές

Bloomberg: Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Kenny πέτυχε ένα μικρό οικονομικό «θαύμα», μα ίσως χάσει τις εκλογές
Η ανεργία έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, όμως οι ψηφοφόροι μεταξύ άλλων αντιδρούν στους επιβληθέντες φόρους που χρησιμοποιήθηκαν για τον περιορισμό του ελλείμματος
Μπορεί ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny να βρίσκεται στο «τιμόνι» μιας από τις οικονομίες με τις καλύτερες «επιδόσεις» παγκοσμίως σήμερα, κινδυνεύει παρά ταύτα να χάσει τις προσεχείς γενικές εκλογές στις 26 Φεβρουαρίου 2016.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, το πρόβλημα του Kenny εστιάζεται στο ότι πολλοί ψηφοφόροι αισθάνονται πως στην κυβέρνηση πρέπει να πιστωθεί μόνο μικρό μέρος της επιτυχίας, ενώ πολλοί στέκονται στο γεγονός ότι η οικονομική ανάκαμψη που ακολούθησε τη λιτότητα δεν ωφέλησε ισομερώς τον πληθυσμό.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που συμφωνούν, ότι η κυβέρνηση Kenny έκανε «περίφημη δουλειά» κατά τη διάσωση της ιρλανδικής οικονομίας, όμως αν καταφέρει να επανεκλεγεί, θα πρέπει αυτή τη φορά να εστιάσει στην περισσότερο δίκαιη ανακατανομή των ωφελειών της ανάκαμψης, μεταξύ άλλων μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στα χαμηλά μεσαία και μικρά εισοδήματα.
Η κυβέρνηση Kenny πραγματοποίησε τον άθλο της επαναφοράς της ιρλανδικής οικονομίας στη θέση της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας της ευρω-ζώνης - με ρυθμό 7% το 2015 - οδηγώντας τη με ασφάλεια μακριά από την παρ'ολίγον κατάρρευσή της κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματο-οικονομικής κρίσης.
Μεταξύ άλλων, η ανεργία έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, ενώ πολυεθνικές εταιρείες-κολοσοί όπως το Twitter και το Google, αυξάνουν το προσωπικό τους στην Ιρλανδία.
Όμως, παράλληλα, οι ψηφοφόροι αντιδρούν στους επιβληθέντες φόρους στο νερό και στην περιουσία που χρησιμοποιήθηκαν για τον περιορισμό του ελλείμματος του ιρλανδικού προϋπολογισμού, στην αδυναμία της κυβέρνησης να βελτιώσει το σύστημα υγείας και Παιδείας, αλλά και στις μεγάλες δυσκολίες ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού να μπορεί να πληρώνει ενοίκιο λόγω της μεγάλου ανόδου αυτών.
Στην τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016, ο δικομματικός συνασπισμός Fine Gael-Labour Party που βρίσκεται στην εξουσία φέρεται να λαμβάνει 36% στις προσεχείς εκλογές, από 41% μία εβδομάδα νωρίτερα και 55% που έλαβαν συνδυαστικά τα δύο κόμματα στις εκλογές του 2011.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, για να κερδίσουν μια δεύτερη θητεία με πλειοψηφία στη Βουλή, τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Kenny χρειάζεται να συγκεντρώσουν μαζί περίπου 44%, με βάση ιστορικά στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης