Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων του Μεξικό, λόγω ανησυχιών για άνοδο πληθωρισμού από το ασθενές πέσο

FT: Αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων του Μεξικό, λόγω ανησυχιών για άνοδο πληθωρισμού από το ασθενές πέσο
Το Μεξικό ετοιμάζεται για επώδυνα νέα μέτρα λιτότητας 0,7 εκατοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2017
Σε απροσδόκητη αύξηση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου δανεισμού του πέσο προχώρησε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου η κεντρική τράπεζα του Μεξικό (Banxico), κατά τη διάρκεια έκτακτης σύγκλισης των οργάνων νομισματικής πολιτικής της.
Σύμφωνα με τους βρετανικούς Financial Times (FT), η κίνηση της Banxico επιχειρεί να ανασχέσει την πορεία ενίσχυσης του πληθωρισμού στη χώρα και έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης αύξησης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μόλις τον Δεκέμβριο 2015, αμέσως μετά την αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve.
Σε ανακοίνωσή της, η Banxico ξεκαθάρισε ότι η σημερινή αύξηση των παρεμβατικών της επιτοκίων δεν συνιστά το ξεκίνημα ενός κύκλου αυξήσεων.
Επεσήμανε, ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα βήματα της κυβέρνησης και της κολοσιαίας κρατικής εταιρείας πετρελαίου Pemex - η μεγαλύτερη εταριρεία του Μεξικό - για την αναμόρφωση της οικονομικής κατάστασης της τελευταίας.
Η Pemex, που καταβάλλει φόρους στο μεξικανικό δημόσιο που χρηματοδοτούν το ένα πέμπτο του προϋπολογισμού του Μεξικό, κατέγραψε ζημίες σχεδόν 10 δισ. δολαρίων ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο 2015 λόγω πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Αν και οι οικονομικές αρχές της χώρας μέχρι στιγμής καθησύχαζαν ότι η μεγάλη εξασθένηση του πέσο δεν θα θέσει σε λειτουργία μια πληθωριστική σπείρα, από την πλευρά της η Banxico ανέφερε ότι η μεταβλητότητα των διεθνών αγορών αυξήθηκε σημαντικά από τον Δεκέμβριο 2015 και η προοπτική της μεξικανικής οικονομίας «συνέχισε να επιδεινώνεται», σε βαθμό που να θέτει σε κίνδυνο την καταστατική επιδίωξη της κεντρικής τραπέζης για μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό 3%.
Το Μεξικό ετοιμάζεται για επώδυνα νέα μέτρα λιτότητας 0,7 εκατοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2017, καθώς και για τη διάσωση της Pemex, που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Banxico, Agustín Carstens, η κεντρική τράπεζα θα σταματήσει τις μάταιες προσπάθειές της να ανασχέσει την εξασθένηση του πέσο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μέσω προγραμματισμένων δημοπρασιών και εφεξής θα παρεμβαίνει στην αγορά μόνον σε «έκτακτες περιπτώσεις».
Σύμφωνα με τους FT, το πέσο έχει καταγράψει μεγάλη πτώση, μεταξύ άλλων επειδή λόγω υψηλής ρευστότητας χρησιμοποιείται ευρέως από επενδυτές αναδυόμενων αγορών ως νόμισμα μίμησης μεταβολών άλλων νομισμάτων (proxy currency), από τα οποία επιχειρούν να προστατευτούν αλλά δεν βρίσκουν αντίστοιχα χρηματο-οικονομικά προϊόντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης