Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρλανδία: Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας εισέρχεται η χώρα μετά τις εκλογές στις 26/2 - Ρυθμιστής το Sin Fein

Ιρλανδία: Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας εισέρχεται η χώρα μετά τις εκλογές στις 26/2 - Ρυθμιστής το Sin Fein
Η Ιρλανδία βρίσκεται σε πορεία ταχείας οικονομικής ανάκαμψης, μετά την κατάρρευση των τραπεζών της το 2008 και την διάσωσή της από την ΕΕ και ο ΔΝΤ
Σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας εισέρχεται η Ιρλανδία μετά την κατρακύλα του κυβερνητικού συνασπισμού στις εκλογές της Παρασκευής (26/2) όπου έχει καταμετρηθεί μόλις το 50% των ψήφων.
Τα μέχρι τώρα αποτέλεσμα δείχνουν θεματική επάνοδο του δεύτερο μεγάλου κόμματος Fianna Fail, ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος του Sin Fein.
Όπως αναφέρουν οι Irish Times, το κόμμα Fine Gael του πρωθυπουργού Enda Kenny φαίνεται να χάνει 20 από τις 73 έδρες του, με τον παραδοσιακό του αντίπαλο Fianna Fail, να κερδίσει την εκλογική μάχη αν και με μικρή μέχρι στιγμής διαφορά, μετά την ταπεινωτική ήττα του 2011 οπότε και έπεσε η κυβερνητική πλειοψηφία.
Το Εργατικό Κόμμα, ο μικρότερος εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού, υφίσταται πανωλεθρία και χάνει πάνω από τα 2/3 των εδρών του, από 33 σε κάτω από 10, ενώ το αντιμνημονιακό και αντιευρωπαϊκό Sin Fein διπλασιάζει τους βουλευτές του από 10 σε πάνω από 20, εμφανιζόμενο ως κόμμα διαμαρτυρίας.
Ακολουθούν μια σειρά από μικρότερα κόμματα και ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα μπουν στην νέα Βουλή και ενδεχομένως να παίξουν καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός Enda Kenny δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με την συνεργασία άλλων κομμάτων διότι η εκ νέου προσφυγή στην κάλπη θα έπληττε την οικονομική ανάκαμψη.
Ιδανική λύση, αυτή τη στιγμή, θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, Fine Gael και Fianna Fail, αν και οι πρώτες αντιδράσεις δεν είναι ενθαρρυντικές.
Πηγές από την ηγεσία του Fianna Fail ανέφεραν στον βρετανικό Guardian ότι δεν θα αφήσουν το Sin Fein να «αλωνίζει» στην αντιπολίτευση. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.
Η Ιρλανδία βρίσκεται σε πορεία ταχείας οικονομικής ανάκαμψης, μετά την κατάρρευση των τραπεζών της το 2008 και την διάσωσή της από την ΕΕ και ο ΔΝΤ.
Κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης το 2015, 7%, αναβαθμίστηκε στο Α από τους Οίκους Αξιολόγησης και απολαμβάνει κύμα επενδύσεων.
Γι' αυτό και θα πρέπει μάλλον να θεωρείται δεδομένο το ιστορικά ανεπανάληπτο, η κυβερνητική συνεργασία δηλαδή των δύο παραδοσιακών αντιπάλων.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης