Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικό αδιέξοδο και στην Ιρλανδία μετά τις εκλογές της 26/02 – Πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό Fine Gael και Εργατικών

Πολιτικό αδιέξοδο και στην Ιρλανδία μετά τις εκλογές της 26/02 – Πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό Fine Gael και Εργατικών
Το κόμμα Fine Gael φαίνεται να καταλαμβάνει 52 έδρες έναντι 67 προηγουμένως, ενώ οι Εργατικοί μόλις 7 από τις 33 στο προηγούμενο κοινοβούλιο
Το ασαφές αποτέλεσμα των γενικών εκλογών στην Ιρλανδία, που διεξήχθησαν την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο, αναγκάζοντας τα πολιτικά κόμματα να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς κανένα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του CNBC, ο προηγούμενος κυβερνητικός συνασπισμός των κομμάτων Fine Gael, υπό τον πρωθυπουργό Enda Kenny και Εργατικού Κόμματος, έχασε σημαντικό μέρος της δύναμής του, μη επιτυγχάνοντας να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, με τους Εργατικούς μάλιστα να χάνουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στο ιρλανδικό κοινοβούλιο.
Εν τω μεταξύ, τα αντίπαλα κεντροαριστερά κόμματα, Fianna Fail, το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα, και το Sinn Fein βελτίωσαν σημαντικά τη θέση τους.
Από τις 158 έδρες στο ιρλανδικό κοινοβούλιο, το κόμμα του Enda Kenny, Fine Gael, φαίνεται να καταλαμβάνει τις 52 έναντι των 67 προηγουμένως, το Fianna Fail 43, το Sinn Fein 23 και το Εργατικό Κόμμα μόλις 7 έναντι 33 στο προηγούμενο κοινοβούλιο, επισημαίνουν οι «Irish Times», με τις υπόλοιπες έδρες να τις καταλαμβάνουν μικρότερα κόμματα και ανεξάρτητοι, που επίσης είδαν τα ποσοστά τους να βελτιώνονται.
Η κρατική τηλεόραση RTE ανέφερε ότι η συμμετοχή στις εκλογές έφθασε στο 65% και ότι είχαν καταμετρηθεί οι ψήφοι 35 από τις 40 εκλογικές περιφέρειες.
Πλέον, οι πολιτικοί ηγέτες της Ιρλανδίας προσπαθούν να κερδίσουν την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων στην επικείμενη εκλογή της 10ης Μαρτίου, ώστε να προχωρήσουν οι υποψηφιότητες για τη θέση του Taoiseach ή του πρωθυπουργού, ο οποίος εν συνεχεία θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Τα κόμματα Fine Gael υπό τον Enda Kenny και Fianna Fail υπό τον Michael Martin είναι σε ισχυρή θέση για να διεκδικήσουν την πρωθυπουργία.
Σύμφωνα με τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει μια συμμαχία μεταξύ των δύο πολιτικών αντιπάλων, Fine Gael και Fianna Fail, ώστε να σχηματίσουν ένα μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό.
Επίσης, το Sinn Fein έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση κανενός εκ των δύο κομμάτων.
Αν δεν καταστεί εφικτός ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνασπισμού, τότε είναι πολύ πιθανόν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης