Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρλανδία: Για την επιβίωσή του μάχεται ο πρωθυπουργός Kenny μετά τις εκλογές – Ανοίγει δρόμο για ένα μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό

Ιρλανδία: Για την επιβίωσή του μάχεται ο πρωθυπουργός Kenny μετά τις εκλογές – Ανοίγει δρόμο για ένα μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό
Έκκληση για σταθερότητα απευθύνουν υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων της Ιρλανδίας
Για την επιβίωσή του μάχεται ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Enda Kenny, μετά τις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου 2016, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Σήμερα, οι βουλευτές του κόμματός του, Fine Gael, συναντιούνται στο Δουβλίνο για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, με τις εταιρείες στοιχημάτων, όπως σημειώνει δημοσίευμα του Bloomberg, να στοιχηματίζουν ότι ο Enda Kenny θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος μέσα σε τέσσερις μήνες.
«Δεν υπάρχει μεγάλο μέλλον για το κόμμα με τον Enda Kenny ως ηγέτη», αναφέρει ο καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο City του Δουβλίνου, Gary Merphy, προσθέτοντας ότι αυτός οφείλεται εν τέλει για την πολύ φτωχή προεκλογική εκστρατεία.
Η πτώση στην υποστήριξη στο πρόσωπό του, αφήνει τον Kenny στο έλεος ενός παλιού εχθρού.
Χθες, Τετάρτη, στο Δουβλίνο, ο Kenny άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια ιστορική μεγάλη συμμαχία με τον παραδοσιακό αντίπαλό του, το κόμμα Fianna Fail, όταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Μια τέτοια συμμαχία, σημειώνει το Bloomberg, παρέχει την προοπτική μιας σταθερής, δικομματικής κυβέρνησης.
To Fine Gael θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση για το συμφέρον του κόσμου και θα συνομιλήσει με όλα τα κόμματα, περιλαμβανομένου του Fianna Fail, ανέφερε ο Kenny σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

Η Ιρλανδία οδεύει προς έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό;


Η υποστήριξη στο Fine Gael υποχώρησε στο 26% από το 36% το 2011.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο ιρλανδός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να απολογηθεί για τον χαρακτηρισμό που απέδωσε στους πολιτικούς του αντιπάλους ως «γκρινιάρηδες» και δέχθηκε πυρά μετά τα όσα είπε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν καταλαβαίνει την οικονομική ορολογία».
Το συγκυβερνών κόμμα, το Εργατικό Κόμμα, μείωσε το ποσοστό του στο 7% από το 19%, ενώ το Fianna Fail από το 17% έφθασε στο 24%.
Προς το παρόν, δεν έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν συνεδριάσει το Κοινοβούλιο στις 10 Μαρτίου.
Είναι απίθανο, σημειώνεται, οποιοσδήποτε επικεφαλής κόμματος να έχει την απαραίτητη υποστήριξη για να εκλεγεί πρωθυπουργός σε αυτή τη χρονική στιγμή και μόνον τότε μπορούν να υπάρξουν σοβαρές συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμα στελέχη ιρλανδικών εταιρειών απευθύνουν έκκληση για σταθερότητα.
Ο Albert Manifold της CRH, της μεγαλύτερης ιρλανδικής εταιρείας, ανέφερε ότι «έχουμε κάνει πραγματικά πολύ μεγάλη πρόοδο», για να προσθέσει ότι «πρέπει να τη διατηρήσουμε προκειμένου να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και των επενδυτών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης