Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Με ρυθμούς Κίνας αναπτύχθηκε εντυπωσιακά το 2015 η Ιρλανδία - Κορυφαίες «επιδόσεις» και το 2016

CNN: Με ρυθμούς Κίνας αναπτύχθηκε εντυπωσιακά το 2015 η Ιρλανδία - Κορυφαίες «επιδόσεις» και το 2016
Η χώρα υιοθέτησε σκληρά μέτρα λιτότητας, διέγραψε γρήγορα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού τομέα και υλοποίησε ριζικές μεταρρυθμίσεις
Με αξιοζήλευτο ρυθμό σχεδόν 7% - κινεζικού επιπέδου - αναπτύχθηκε το 2015 η πολύπαθη οικονομία της Ιρλανδίας, ξεπερνώντας σε ρυθμό ανάπτυξης τις ΗΠΑ και καταφέρνοντας να περιορίσει την ανεργία της από 15% στην κορύφωση της κρίσης, σε 8,6% πρόσφατα.
Όπως επισημαίνει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, η Ιρλανδία παρουσιάζει μακράν τις καλύτερες οικονομικές «επιδόσεις» στην ευρωζώνη την τελευταία διετία, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και το 2016.
Η Ιρλανδία έλαβε οικονομική βοήθεια 67 δισ. ευρώ το 2013 για τη διάσωσή της, μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων της και τη συνεπαγόμενη χρεοκοπία τραπεζών της.
Η χώρα υιοθέτησε σκληρά μέτρα λιτότητας, διέγραψε γρήγορα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού τομέα και υλοποίησε ριζικές χρηματο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση μείωσε τις δαπάνες της και καθοδήγησε την οικονομία προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών, τις οποίες υποβοήθησε η εξασθένηση του ευρώ.
Όπως σχολιάζει το CNN, η εντυπωσιακή ανάκαμψη της Ιρλανδίας αποτελεί έμπνευση για μια σειρά χωρών - όπως η Ελλάδα - που ακόμα πασχίζουν να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους μετά την κρίση χρέους.
Η Ιρλανδία είναι γνωστή παγκοσμίως για την ιδιαίτερη φορολογική μεταχείριση που επιφυλάσσει σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, συχνά προερχόμενες από τις ΗΠΑ.
Όμως, σύμφωνα με την Ε.Ε., η οικονομική της ανάκαμψη πλέον πηγάζει σε αξιόλογο βαθμό και από την ενίσχυση της εσωτερικής της ζήτησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης