Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Προς σταθεροποίηση στη Λιβύη μετά την παραίτηση μιας εκ των δύο επαναστατικών κυβερνήσεων

CNN: Προς σταθεροποίηση στη Λιβύη μετά την παραίτηση μιας εκ των δύο επαναστατικών κυβερνήσεων
Η φιλο-ισλαμιστική Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας (NSG) με έδρα την Τρίπολη ανακοίνωσε την αυτοδιάλυσή της υπέρ της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας
Τις ελπίδες για ειρήνευση και σταθεροποίηση στην πολύπαθη Λιβύη, που βρίσκεται στο «κατώφλι» της Ευρώπης, αναπτερώνει η ανακοίνωση της παραίτησης «για το υπέρτατο συμφέρον του έθνους» την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 μιας εκ των δύο - αυτοανακηρυχθεισών - κυβερνήσεων που διαθέτει η διασπασμένη χώρα.
Συγκεκριμένα, η φιλο-ισλαμιστική Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας (NSG) με έδρα την Τρίπολη της Λιβύης ανακοίνωσε την αυτοδιάλυσή της υπέρ της ενότητας της χώρας, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί περαιτέρω βία και διχασμός στη Λιβύη, αλλά και για να απαλλαγεί η πρωτεύουσά της από το «φάντασμα της ένοπλης διαμάχης».
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN, η εξέλιξη έρχεται λίγες μόνον ημέρες μετά την άφιξη στην Τρίπολη εκπροσώπων της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) η οποία χαίρει της στήριξης του ΟΗΕ, όντας προϊόν της ειρηνευτικής συμφωνίας που επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο 2015.
Η έτερη ισλαμιστική λιβυκή «Κυβέρνηση του Κοινοβουλίου» με έδρα το Τομπρούκ στα ανατολικά της χώρας δεν έχει ακόμα παραιτηθεί υπέρ της GNA, καθώς φαίνεται να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να το πράξει.
Η βορειο-αφρικανική χώρα ξεκίνησε την περιδίνησή της στο πολιτικό και πολεμικό χάος με την εκδήλωση επανάστασης το 2011 κατά του ηγέτη της χώρας, Moammar Gadhafi, ο οποίος στη συνέχεια δολοφονήθηκε.
Από το 2014, οι αντιμαχόμενες πλευρές δημιούργησαν επαναστατικές κυβερνήσεις που διεκδικούσαν - ανεπιτυχώς - εθνική νομιμοποίηση για λογαριασμό τους.
Το συμφιλιωτικό έργο που καλείται να πραγματοποιήσει η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς στην πραγματικότητα σήμερα στη Λιβύη αναμφισβήτητα κυβερνούν οι φατρίες και οι ένοπλες ομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης