Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bernanke (πρώην Fed): Υπέρ της εκτύπωσης πληθωριστικού χρήματος από τις νομισματικές αρχές υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Bernanke (πρώην Fed): Υπέρ της εκτύπωσης πληθωριστικού χρήματος από τις νομισματικές αρχές υπό αυστηρές προϋποθέσεις
Τα «χρήματα από αέρος» (helicopter money) μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε περισσότερο ακραίες οικονομικές καταστάσεις των σημερινών
Υπέρ του τυπώματος χρήματος για την ενίσχυση του ασθμαίνοντος πληθωρισμού παγκοσμίως, τάχθηκε υπό αυστηρές προϋποθέσεις την Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke.
Σε δημοσίευσή του στο ιστολόγιο που τηρεί στο Ινστιτούτο Brookings στο πλαίσιο συνεργασίας τους, ο Bernanke παίρνει θέση υπέρ της πρακτικής που ονομάζεται «χρήματα από αέρος» (helicopter money) ή απλά τύπωμα χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες και απ' ευθείας διανομή τους στο καταναλωτικό κοινό μέσω φορολογικών απαλλαγών ή δημοσίων δαπανών που χρηματοδοτούνται από μία μόνιμη αύξηση του χρήματος σε κυκλοφορία.
Σύμφωνα με τον επιφανή οικονομολόγο, σήμερα υφίστανται πολλοί λόγοι που εμποδίζουν την εφαρμογή ενός σχετικού νομισματικού προγράμματος, το οποίο δεν είναι ακόμα η ώρα να τεθεί σε εφαρμογή.
Όμως, ο Bernanke αναγνωρίζει ότι τα «χρήματα από αέρος» μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε περισσότερο ακραίες οικονομικές καταστάσεις των σημερινών, όπως σε περίπτωση μεγάλης υποχώρησης των καταναλωτικών δαπανών, αδυναμίας ανάληψης περαιτέρω νομισματικών πρωτοβουλιών και άρνησης του νομοθετικού σώματος να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες μέσω δανεισμού.
Ο πρώην επικεφαλής της Fed θεωρεί ότι οι συνθήκες δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί, ούτως ώστε να νομιμοποιείται η χρήση «από αέρος χρημάτων».
Ανεξάρτητα από το αν το τύπωμα χρήματος είναι η καταλληλότερη πρακτική ή όχι σήμερα, ο Bernanke αναφέρει ότι θα ήταν παράνομη στις περισσότερες - αν όχι σε όλες - τις νομισματικές δικαιοδοσίες, καθώς μεταξύ άλλων θα απαιτούσε τον πλήρη συντονισμό και συνεργασία των κεντρικών τραπεζών με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που θα έθεταν ευθύς αμέσως σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία των νομισματικών αρχών.
Ένα άλλο πρόβλημα θα ήταν, ότι για κάποια περίοδο η αύξηση της ποσότητας χρήματος στην αγορά θα οδηγούσε σε πληθωρισμό μεγαλύτερο από τον επίσημο στόχο των κεντρικών τραπεζών, ενώ ειδική μερίμνα θα έπρεπε να ληφθεί για την αποφυγή κατάχρησης του τυπώματος χρήματος σε οικονομικές συνθήκες που δεν το δικαιολογούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης