Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Στο 50% η πιθανότητα παγώματος της παραγωγής πετρελαίου – Μικρός ο αντίκτυπος και στην προσφορά αργού

Bloomberg: Στο 50% η πιθανότητα παγώματος της παραγωγής πετρελαίου – Μικρός ο αντίκτυπος και στην προσφορά αργού
Αναλυτές και traders είναι διχασμένοι αν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα αποφασίσουν πάγωμα στην Ντόχα, στις 17 Απριλίου
Στο 50% είναι η πιθανότητα Ρωσία, Σαουδική Αραβία και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες να συμφωνήσουν σε πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου στην Ντόχα του Κατάρ, στις 17 Απριλίου 2016, όμως όποια και αν είναι η απόφαση που θα ληφθεί, ο αντίκτυπος θα είναι μικρός στην προσφορά «μαύρου χρυσού», σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Ενώ σαράντα αναλυτές και traders σε έρευνα του Bloomberg είναι σχετικά διχασμένοι αν οι συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Κατάρ θα καταλήξουν σε πάγωμα της παραγωγής, η πλειοψηφία εκείνων που προβλέπει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει αντίκτυπος στις τρέχουσες ροές πετρελαίου.
Οι περισσότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που θα μετάσχουν στις συνομιλίες, δεν είναι ικανές να αυξήσουν την παραγωγή ακόμη και αν το επιθυμούσαν, σύμφωνα με τις Rystad Energy και BNP Paribas.

Σε επίπεδα – ρεκόρ η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία
Τα επίπεδα παραγωγής τον Μάρτιο μόλις ξεπέρασαν τα επίπεδα Ιανουαρίου


«Υπάρχει μια συμβολική αξία στο ότι πράγματι συναντώνται και συνομιλούν μια πραγματική στρατηγική για την αγορά πετρελαίου», ύστερα από δύο χρόνια διαφωνιών, όμως, «βραχυπρόθεσμα δεν αναμένεται να υπάρξει αξιοσημείωτος αντίκτυπος στα θεμελιώδη», επισημαίνει ο Jens Pedersen, αναλυτής της Danske Bank.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά 12 ετών νωρίτερα φέτος, εν μέσω εικασιών ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα κάνουν την πρώτη σημαντική προσπάθεια στον συντονισμό της πετρελαϊκής παραγωγής μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και παραγωγών εκτός του Οργανισμού σε 15 χρόνια.
Πρόκειται, όπως σημειώνεται, για αλλαγή της στρατηγικής μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο του 2014 να παλέψει για το μερίδιο αγοράς της αντί να υπερασπιστεί τις τιμές μειώνοντας την παραγωγή.
Πολλές χώρες που σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή φέτος, κυρίως Ιράν και Βραζιλία, έχουν πει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε πάγωμα της παραγωγής.
Όλες οι χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες στην Ντόχα, εκτός της Λιβύης, ενώ ερώτημα παραμένει και η παρουσία του Ιράν.
Χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ, όπως Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Κολομβία και Ομάν, επίσης θα συμμετάσχουν.
Αν το Ιράν θέλει να παραβρεθεί, οι χώρες που θα συμμετέχουν θα αντιστοιχούν περίπου στο 55% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με την BNP Paribas.
Αν μια συμφωνία επιτευχθεί, θα είναι πιθανότητα ασήμαντη, σημειώνει ο Gareth Lewis-Davies, αναλυτής της BNP Paribas, προσθέτοντας ότι τα προτεινόμενα επίπεδα του Ιανουαρίου για πάγωμα ήταν ήδη ιδιαίτερα υψηλά και δεν υπήρχαν προσδοκίες ότι θα μπορούσαν να διατηρηθούν.



Τα επίπεδα ρεκόρ παραγωγής θα πρέπει να καταστήσουν πιο εύκολο για τις χώρες να συμφωνήσουν σε ένα πάγωμα, σημειώνει ο Bassam Fattouh, διευθυντής του Ινστιτούτου της Οξφόρδης για Ενεργειακές Σπουδές, προσθέτοντας ότι ενώ ο αντίκτυπος της συνάντησης στην ισορροπία προσφοράς και ζήτησης θα είναι περιορισμένος, «στέλνει ένα σημάδι στην αγορά ότι οι παραγωγοί συνεργάζονται και ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για μια μεγαλύτερη συμφωνία αργότερα φέτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης