Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έπειτα από 2.607 ημέρες, η πιο «μισητή bull market» είναι πλέον η δεύτερη μακροβιότερη όλων των εποχών

Έπειτα από 2.607 ημέρες, η πιο «μισητή bull market» είναι πλέον η δεύτερη μακροβιότερη όλων των εποχών
Η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου του 2009 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα
Είναι πλέον επίσημο.
Από σήμερα η bull market που έχει λοιδωρηθεί ως ψεύτικη, καταδικασμένη και η πλέον μισητή μόλις κέρδισε έναν νέο τίτλο: της δεύτερης μακροβιότερης όλων των εποχών.
Και για να το καταφέρει αυτό χρειάστηκαν 14 τρισ. δολ. ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, μία παγκόσμια συντονισμένη προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών, αγορές κρατικών ομολόγων, ETFs και εταιρικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες και σχεδόν 700 μειώσεις επιτοκίων τα τελευταία 7 χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg και της Bank of America Merrill Lynch,
Η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς που ξεκίνησε 7 εβδομάδες μετά την πρώτη ορκωμοσία του Barack Obama, και ειδικά με την ιστορική του ομιλία στις 3 Μαρτίου του 2009, όταν είχε πει ότι «αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι αποδόσεις και τα κέρδη αρχίζουν να φτάνουν στο σημείο όπου οι αγορές μετοχών είναι πιθανότατα μία καλή κίνηση εάν έχει κανείς μακροπρόθεσμη προοπτική», έχει διαρκέσει μέχρι σήμερα 2.607 ημέρες.
Από εκείνη την ημέρα έχει αποφύγει και ξεφύγει από 3 πτώσεις της τάξης του 10% στους τελευταίους 19 μήνες, ενώ απέφυγε και μία πτώση της τάξης του 20% που αποτελεί δείγμα για μία bear market.
Όλο αυτό μοιάζει με το ράλι από το 1949 έως το 1956, που κάλυψε τις προεδρίες του Harry Truman και του Dwight Eisenhower.
Μόνο η φούσκα των εταιρειών του ιντερνέτ τη δεκαετία του 1990 διήρκεσε περισσότερο, με 3.452 ημέρες.





Αυτό σημαίνει ότι εάν οι κεντρικές τράπεζες επιθυμούν να ρίξουν ακόμη 14 τρισ. δολ. ρευστότητας για να επεκτείνουν τη διάρκεια της bull market, θα χρειαστούν ακόμη 845 ημέρες, ή περίπου 2,5 χρόνια, για να καταστεί το τρέχον ράλι το μακροβιότερο της ιστορίας χωρίς να σημειωθεί μία bear market.
Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, η άνοδος δείχνει σημάδια κόπωσης.
Για πρώτη φορά η κυλιόμενη 12μηνη απόδοση του δείκτη είναι αρνητική και οι εταιρείες του Standard & Poor’s 500 ανακοινώνουν τα χειρότερα κέρδη τους τα τελευταία 6 χρόνια.
Την ίδια ώρα, οι οικονομολόγοι σταθερά υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη, οι διεθνείς προοπτικές είναι ακόμη χειρότερες και οι επενδυτές αποσύρουν χρήματα από τις μετοχές με πρωτοφανή ρυθμό.
Όμως, συνεχίζει το Bloomberg, η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν δείξει επανειλημμένως ότι είναι έτοιμες να ρίξουν περισσότερο ρευστό στο οικονομικό σύστημα με το πρώτο ίχνος αναταραχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης