Τελευταία Νέα
Διεθνή

Vasiliauskas (ΕΚΤ): Η νομισματική πολιτική μας πρέπει να διατηρηθεί αμετάβλητη έως το φθινόπωρο

Vasiliauskas (ΕΚΤ): Η νομισματική πολιτική μας πρέπει να διατηρηθεί αμετάβλητη έως το φθινόπωρο
«Σταθερή με θετικές προοπτικές η κατάσταση», σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Λιθουανίας
Την εκτίμηση ότι η νομισματική πολιτική που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να διατηρηθεί αμετάβλητη τουλάχιστον έως το φθινόπωρο διατύπωσε σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου, το εκτελεστικό της μέλος και κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας, Vitas Vasiliauskas.
Ο ίδιος φέρεται ειπών ότι η ΕΚΤ δε θα πρέπει να συζητήσει την υιοθέτηση νέων μέτρων ως το φθινόπωρο, ακόμα και αν καταγραφεί αποπληθωρισμός τους προσεχείς μήνες.
«Η παρούσα κατάσταση είναι σταθερή με θετικές προοπτικές» εκτίμησε ο Vasiliauskas, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ενώ προσέθεσε πως για αυτό τον λόγο εκτιμώ ότι δε θα πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς είναι «πολύ νωρίς».
«Πρέπει πρώτα να εφαρμόσουμε όσα έχουν αποφασίσει», υπογράμμισε συγκεκριμένα.
Υπογράμμισε, εντούτοις, ότι η ΕΚΤ παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα να δράσει, ακόμα και να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων σε νέους τομείς, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Σύμφωνα με τον λιθουανό κεντρικό τραπεζίτη, ο πληθωρισμός ενδεχομένως να παραμείνει αρνητικός για μερικούς μήνες ακόμα, ωστόσο ο κίνδυνος να περιέλθει η Ευρωζώνη σε αποπληθωριστική δίνη είναι μικρός.
Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι οι πιθανότητες ο πληθωρισμός να «ολοκληρώσει» τη χρονιά με θετικό πρόσημο υπερβαίνουν το 50%.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν το ράλι στις τιμές του πετρελαίου είναι βιώσιμο, ο Vasiliauskas απάντησε αρνητικά.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης