Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αύριο 8/6 ξεκινάει η ΕΚΤ τις αγορές εταιρικών ομολόγων «στέλνοντας» στο 1% την απόδοση

Αύριο 8/6 ξεκινάει η ΕΚΤ τις αγορές εταιρικών ομολόγων «στέλνοντας» στο 1% την απόδοση
Οι αγορές εταιρικών ομολόγων ευρωζώνης από την ΕΚΤ θα υλοποιούνται από έξι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος
Σε 1% περιορίστηκαν οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης (investment-grade) στην ευρωζώνη μία μόλις ημέρα πριν την συμπερίληψη της συγκεκριμένης κατηγορίας στους επιλέξιμους τίτλους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Όπως σχολιάζει το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, πριν ακόμα η κεντρική τράπεζα του ευρώ αγοράσει το πρώτο της εταιρικό ομόλογο - ξεκινάει από αύριο Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 - στο πλαίσιο της παροχής ρευστότητας στην αγορά, η μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων έκδοσης ευρώ έχει υποχωρήσει σε 1,002%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο για περισσότερο από ένα έτος.
Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι επιχειρήσεις της Ευρώπης και άλλων περιοχών του πλανήτη, έχουν σπεύσει να εκδώσουν ομόλογα στην ευρωζώνη - μέσω ίδρυσης ευρωπαϊκών οχημάτων ειδικού σκοπού (SPVs) - με σκοπό να επωφεληθούν από την αθρώα αγορά εταιρικών ομολόγων την οποία θα ξεκινήσει αύριο η ΕΚΤ, στο πλαίσιο της αγοράς ομολόγων έως 80 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά τη διάρκεια του Μαΐου 2016, στην ευρωζώνη εκδόθηκαν νέα εταιρικά ομόλογα αθροιστικής αξίας 50 δισ. ευρώ, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία αξία που έχει καταγραφεί ποτέ.
Αν και η επικείμενη συμμετοχή της ΕΚΤ στην αγορά εταιρικών ομολόγων της ευρωζώνης προκαλεί την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων, στην πραγματικότητα τη διαστρεβλώνει, καθώς εξωθεί τους επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις σε εναλλακτικές τοποθετήσεις, μακριά από υγιείς και ασφαλείς επενδύσεις, σε κατηγορίες ενεργητικού μεγαλύτερου ρίσκου που γνωρίζουν λιγότερο καλά.
Η μέση απόδοση των ομολόγων ευρωζώνης επενδυτικής διαβάθμισης είχε υποχωρήσει μέχρι το 0,93% τον Μάρτιο του 2015 μετά την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, όμως στη συνέχεια αυξήθηκε μέχρι το 1,58% τον Σεπτέμβριο του 2015.
Στην κορύφωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2011, η μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων της είχε αυξηθεί σε 4,5%, ενώ στη χρηματο-οικονομική κρίση του 2008 είχε κορυφωθεί σε 7,3%.
Οι αγορές εταιρικών ομολόγων ευρωζώνης από την ΕΚΤ θα υλοποιούνται από έξι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και θα περιλαμβάνουν τίτλους από εκδότες που είναι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και επιχειρήσεις εκτός του τραπεζικού τομέα, ομολόγων διάρκειας έξι μηνών έως 30 χρόνια.
Η ΕΚΤ θα αγοράζει εταιρικά ομόλογα πρωτογενώς, αλλά και από τη δευτερογενή αγορά τίτλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης