Τελευταία Νέα
Διεθνή

Constancio: Οι εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε μετρητά σύντομα

Constancio: Οι εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε μετρητά σύντομα
Ο Constancio δεν αρνήθηκε τους περιορισμούς που δημιουργούν τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ
Οι τράπεζες της ευρωζώνης ωφελούνται από την πολιτική αρνητικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ), όμως «απέχουν πολύ» από το να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε φυσικά χαρτονομίσματα, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Vitor Constancio, την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016.
Όπως τονίζει σε ρεπορτάζ του το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Reuters, οι τράπεζες της ευρωζώνης - ιδιαίτερα στη Γερμανία - παραπονιούνται ότι οι χρεώσεις στις καταθέσεις που τηρούν στην ΕΚΤ (λόγω των αρνητικών επιτοκίων) «ροκανίζει» τα κέρδη τους.
Μάλιστα, το Reuters νωρίτερα στην εβδομάδα ανέφερε ότι η Commerzbank εξετάζει την ίδια αποθήκευση - σε χρηματοκιβώτια - της πλεονάζουσας ρευστότητάς της υπό τη μορφή φυσικών χαρτονομισμάτων, αντί να την καταθέτει στην ΕΚΤ με χρηματική «ποινή».
Ο Constancio απέρριψε το ενδεχόμενο οι τράπεζες της ευρωζώνης να στραφούν μαζικά στην προτίμηση φυσικών αποθεμάτων χαρτονομισμάτων ευρώ, αντί να τοποθετούν τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους στην ΕΚΤ.
Μάλιστα, ανέφερε το παράδειγμα της Ελβετίας, στην οποία ενώ τα παρεμβατικά επιτόκια του φράγκου είναι ακόμα περισσότερο αρνητικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του ευρώ, οι εμπορικές τράπεζες δεν μείωσαν τις καταθέσεις τους στην κεντρική τράπεζα της χώρας (SNB).
Σε κάθε περίπτωση, ο Constancio δεν αρνήθηκε τους περιορισμούς που δημιουργούν τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ, παραδεχόμενος ότι κάποια στιγμή μοιραία οι τράπεζες θα στραφούν μαζικά στην προτίμηση της συσσώρευσης φυσικών χαρτονομισμάτων.
«Όμως βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό το επίπεδο», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης