Τελευταία Νέα
Διεθνή

S&P: Τα 50 δισ. ευρώ φτάνει το έλλειμμα στις εμπορικές συναλλαγές της Μ. Βρετανίας με την Ε.Ε.

S&P: Τα 50 δισ. ευρώ φτάνει το έλλειμμα στις εμπορικές συναλλαγές της Μ. Βρετανίας με την Ε.Ε.
Αν οι Βρετανοί αφήσουν το μπλοκ, η εμπορική σχέση των δύο πλευρών θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί
Τα 50 δισ. ευρώ φτάνει το έλλειμμα στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014, αναφέρει η Standard & Poors, γεγονός που συνεπάγεται μία μεγάλη οικονομική απώλεια για το νησί, σε περίπτωση που εγκαταλείψει το μπλοκ.
Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου προς τις χώρες της Ένωσης έφτασαν τα 17 δισ. ευρώ το έτος 2014, όταν το αντίστοιχο ποσό για τις εισαγωγές ήταν 67 δισ. ευρώ.
Το καθεστώς ελεύθερου εμπορίου που επικρατεί για τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. δεν προβλέπει την παρακράτηση δασμών, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται τεράστια ποσά ετησίως.
Ωστόσο, αν τελικά οι Βρετανοί επιλέξουν να αφήσουν το μπλοκ στις 23 Ιουνίου 2016, η εμπορική σχέση των δύο πλευρών θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί, προκειμένου να καθοριστεί ένα ποσοστό παρακράτησης για τους δασμούς.
Σε αυτήν την περίπτωση μεγάλη χαμένη θα είναι η Μ. Βρετανία, αν πάντα οι εμπορεύσιμες ποσότητες παραμείνουν οι ίδιες, καθώς εισάγει από τις ευρωπαϊκές χώρες συντριπτικά περισσότερα αγαθά από όσα εξάγει.
Αν για παράδειγμα επιβληθεί ένας δασμός κοντά στο 10%, η ετήσιες συνολικές, καθαρές ζημίες για το νησί θα φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ…


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης