Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Εξωγενείς κίνδυνοι - όπως ένα Brexit - απειλούν τη σταθερότητα της οικονομίας των ΗΠΑ

Fed: Εξωγενείς κίνδυνοι - όπως ένα Brexit - απειλούν τη σταθερότητα της οικονομίας των ΗΠΑ
Οι αποτιμήσεις στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο ευάλωτες σε αρνητικά σοκ
Σε μέτριο επίπεδο παραμένουν οι χρηματο-οικονομικοί κίνδυνοι απέναντι στους οποίους είναι ευάλωτη η οικονομία των ΗΠΑ, όμως παρ' όλα αυτά ενυπάρχουν εξωγενείς κίνδυνοι στη σταθερότητά της, όπως στην περίπτωση μιας πιθανής εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit).
Αυτό, μεταξύ άλλων, εκτίμησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) στην εξαμηνιαία οικονομική της έκθεση που κατέθεσε την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 στο Κογκρέσο, τονίζοντας συγκεκριμένα: «Ακόμα και με τους δεδομένους μέτριους κινδύνους στη χρηματο-οικονομική σταθερότητα, ένας αριθμός πιθανών εξωτερικών σοκ, περιλαμβανομένης της πιθανής επιλογής του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στο επικείμενο δημοψήφισμα, θα μπορούσαν να απειλήσουν τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα» των ΗΠΑ.
Στους κινδύνους που δυνητικά θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Federal Reserve περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις πιέσεις που δέχονται οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, αλλά και τις υψηλές τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ.
«Η έκθεση στον κλάδο ενέργειας είναι διαχειρίσιμη για τις περισσότερες τράπεζες, όμως ορισμένες μικρές τράπεζες στο εσωτερικό των ΗΠΑ συνεχίζουν να εμφανίζουν μεγάλη έκθεση στον πετρελαϊκό τομέα, ενώ άλλες θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη 'μετάδοση' των προβλημάτων του ενεργειακού τομέα σε άλλους κλάδους», σύμφωνα με τη Fed.
Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα του δολαρίου ΗΠΑ θεωρεί, ότι ακόμα και ορισμένες μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ είναι περισσότερο επιρρεπείς σε προβλήματα που πηγάζουν από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, λόγω των ουσιαστικών δεσμών που διατηρούν με παγκόσμιες τράπεζες.
Τέλος, η Fed θεωρεί ότι οι αποτιμήσεις στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ βρίσκονται κοντά ή έχουν ξεπεράσει τις προηγούμενες ιστορικά υψηλές τιμές.
Κατά συνέπεια, οι αποτιμήσεις αυτές εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο ευάλωτες σε αρνητικά σοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης