Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bernanke: Οι μεγαλύτεροι χαμένοι οικονομικά από το Brexit θα είναι οι ίδιοι οι Βρετανοί - Αντιμετωπίζουν πολυετή αβεβαιότητα

tags :
Bernanke: Οι μεγαλύτεροι χαμένοι οικονομικά από το Brexit θα είναι οι ίδιοι οι Βρετανοί - Αντιμετωπίζουν πολυετή αβεβαιότητα
Σύμφωνα με τον Bernanke, η μεγαλύτερη απειλή για τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα προέρχεται από τον πολιτικό κίνδυνο περαιτέρω αποχωρήσεων από την Ε.Ε. ή από την απειλή της διάλυσής της.
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλά χρόνια αβεβαιότητας και το Brexit είναι μόνον η αρχή, όπως αναφέρει σε άρθρο του στον ιστότοπο επιχειρηματικών ειδήσεων ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke.
Όπως γράφει, είναι πλέον περισσότερο σαφές από ποτέ, ότι οι μεγαλύτεροι χαμένοι οικονομικά από το Brexit θα είναι οι ίδιοι οι Βρετανοί.
Για τον Bernanke, το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχεται σε μια παρατεταμένη, πολυετή περίοδο «τρομερά μεγάλης αβεβαιότητος», τόσο αναφορικά με τους κανόνες που θα διέπουν το εμπόριό της με τους Ευρωπαίους γείτονές της, όσο και με τη μοίρα των ξένων εργαζομένων στη Βρετανία, των Βρετανών εργαζομένων στο εξωτερικό, την πολιτική κατεύθυνση της χώρας και άλλα σημαντικά ζητήματα.
Τέτοια θεμελιώδη θέματα αναμένεται να περιορίσουν τη δημιουργία επιχειρήσεων και την πραγματοποίηση επενδύσεων και να μειώσουν τις προσλήψεις.
Ο Bernanke αναμένει, ότι η ύφεση που θα ενσκήψει στη Βρετανία θα μεγεθυνθεί τόσο από την πτώση των αποτιμήσεων διαφόρων κλάσεων ενεργητικού - π.χ. κατοικίες, επαγγελματική στέγη και μετοχές - όσο και από τη λαβωμένη εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Η εξασθένηση της στερλίνας, αν και αρχικά κρίνεται ως αρνητική εξέλιξη για το Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον θα δράσει υπέρ της τόνωσης των εξαγωγών του.
Μακροπρόθεσμα, η αβεβαιότητα θα υποχωρήσει, όμως το οικονομικό κόστος της αποχώρησης του Ηνωμένο Βασιλείου από την Ε.Ε. θα συνεχίσει να ξεπερνά τα οφέλη.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Fed, ενδεχόμενη επιδίωξη κάποιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης να εγκαταλείψει την Ε.Ε. θα είχε ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικές συνέπειες, καθώς μεταξύ άλλων τα ομόλογά της θα δέχονταν κερδοσκοπικές επιθέσεις, ενώ οι πολίτες της θα έσπευδαν να πάρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, προκαλώντας και τραπεζική κρίση.
Για τον Bernanke, δεν διαφαίνεται πιθανή μια χρηματο-πιστωτική κρίση στην παρούσα φάση.
Οι κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν στενά τη χρηματοδότηση και τη χρηματο-οικονομική κατάσταση των τραπεζών και δεν έχουν καταγραφεί κάποια ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι στιγμής, εν μέρει επειδή το βρετανικό δημοψήφισμα είχε προαναγγελθεί αρκετούς μήνες πριν τη διεξαγωγή του και επέτρεψε την κατάλληλη προετοιμασία.
Όπως καταλήγει ο Bernanke η μεγαλύτερη απειλή για τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα προέρχεται από τον πολιτικό κίνδυνο περαιτέρω αποχωρήσεων από την Ε.Ε. ή από την απειλή της διάλυσής της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης