Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η κρίση αποπληθωρισμού στην Ιαπωνία – Επείγει η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας

Συνεχίζεται η κρίση αποπληθωρισμού στην Ιαπωνία – Επείγει η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας
Ο στόχος της εγχώριας Κεντρικής Τράπεζας είναι πληθωρισμός στο +2%, κάτι που απέχει πάρα πολύ
Για τρίτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της ιαπωνικής οικονομίας, της τρίτης μεγαλύτερης στον κόσμο, μη μπορώντας έτσι να διώξει το «φάντασμα» του αποπληθωρισμού.
Ειδικότερα, ο Δείκτης υποχώρησε -0,4% τον μήνα Μάιο, σε ετήσια βάση, ενώ στα ίδια επίπεδα κινήθηκε και ο δομικός (από)πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές στα τρόφιμα και την Ενέργεια.
Υπενθυμίζεται πως ο στόχος της εγχώριας Κεντρικής Τράπεζας είναι πληθωρισμός στο +2%, κάτι που απέχει πάρα πολύ.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών για τον ίδιο μήνα μειώθηκαν κατά -1,1%, παρά το γεγονός ότι οι τιμές συρρικνώθηκαν, όπως αναφέραμε πιο πάνω.
Ωστόσο, τα ίδια στοιχεία των εγχώριων Αρχών, υπολογίζουν την ανεργία της χώρας στο 3,2%, ένα ποσοστό που αποτελεί την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως…
Πλέον, εντείνονται οι πιέσεις για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση στην Bank of Japan (το βασικό επιτόκιο βρίσκεται -0,1%), κάτι που ήδη εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς μόνο έτσι μπορεί να ανακάμψει ο πληθωρισμός.
Η μέχρι τώρα στρατηγική των ρυθμιστικών Αρχών έχει υποστεί έντονη κριτική από τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και τους απλούς πολίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης