Τελευταία Νέα
Διεθνή

Coeure: Η ελληνική κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρωζώνης - Αργή η λήψη των αποφάσεων

tags :
Coeure: Η ελληνική κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρωζώνης - Αργή η λήψη των αποφάσεων
Συνέντευξη του μέλους του εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ στη Le Monde - Πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενοποίησης σε χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά θέματα
Η ελληνική κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες του σημερινού μοντέλου της ευρωζώνης, τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, σήμερα Παρασκευή 1 Ιουνίου 2016.
Μάλιστα επεσήμανε ότι «στην ευρωζώνη σήμερα οι αποφάσεις λαμβάνονται αργά και έχουν υψηλό κόστος για όλους».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ισχυρότερης ενοποίησης της ευρωζώνης.
«Το ευρώ είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να προστατευθεί», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «αυτό προϋποθέσει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενοποίησης σε χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά θέματα, η οποία θα εστιάζει σε κοινούς θεσμούς της Ευρωζώνης που θα λογοδοτούν στους πολίτες».
«Χωρίς αυτή την ενοποίηση», τονίζει ο Coeure, «η ικανότητά μας να αντιδρούμε θα είναι περιορισμένη και, για μια ακόμη φορά, θα χάσουν οι πιο ευάλωτοι και οι νεότεροι».
«Η εμπειρία από την κρίση με έχει πείσει ότι μία διακυβερνητική Ευρώπη, όπου οι δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές αποφάσεις λαμβάνονται μόνο από τις κυβερνήσεις, θα καταδίκαζε το ευρώ σε μακροχρόνια αδυναμία», συμπληρώνει.
«Η ελληνική κρίση έδειξε τα όρια αυτής της διαδικασίας.
Οι αποφάσεις είναι πολύ αργές και προκαλούν υψηλό κόστος για όλους» συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει φόβος για επιστροφή της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, όπως το 2012, ο Coeure εμφανίστηκε αισιόδοξος:
«Από το 2010, όποτε βρέθηκε να απειλείται η ενότητα του ενιαίου νομίσματος, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες έπαιρναν τις αναγκαίες αποφάσεις.
Πριν από ένα έτος επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Εάν εμφανισθούν νέες αδυναμίες, είμαι πεπεισμένος ότι οι κυβερνήσεις θα συνεργασθούν ξανά».
Εξάλλου, ο κ. Coeure σημείωσε ότι «η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα υποφέρει από την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου».
«Οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να παρέμβουν για τη διασφάλιση της σταθερότητας, σε περίπτωση που αυτή απειληθεί», σημείωσε ο Coeure.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης