Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστροφή της ανεργίας σε προ - κρίσης για τις χώρες του ΟΟΣΑ, το 2017 - Εξαίρεση η Ελλάδα

Επιστροφή της ανεργίας σε προ - κρίσης για τις χώρες του ΟΟΣΑ, το 2017 - Εξαίρεση η Ελλάδα
Η ζημία που έγινε στις αμοιβές των εργαζομένων από την κρίση του 2008 και μετά θα πάρει πολύ περισσότερα χρόνια για να διορθωθεί
Τα ποσοστά ανεργίας στις ανεπτυγμένες χώρες θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2007 έως και το τέλος του επόμενου έτους, αναφέρει στην ετήσια έκθεση του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ, OECD).
Ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία απασχόλησης για τις 34 χώρες του μπλοκ, καθώς το 60,2% των ατόμων από 15 έως και 74 ετών είχε εργασία το 2015, με το αντίστοιχο ποσοστό ωστόσο να είναι για το 2007 στο 60,8%, κάτι που σημαίνει ένα έλλειμμα 5,6 εκατ. θέσεων.
Το επόμενο έτος, το ποσοστό του 2007 αναμένεται να επανέλθει, ή ακόμα και να ξεπεραστεί.
Ωστόσο, αναφέρεται πως η ζημία που έγινε στις αμοιβές των εργαζομένων από την κρίση του 2008 και μετά, θα πάρει πολύ περισσότερα χρόνια για να διορθωθεί, εξαιτίας της αναιμικής αύξησης που υπάρχει στην παραγωγικότητα.
Ο Οργανισμός διαχωρίζει από τις παραπάνω προβλέψεις του τις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν καίρια από την κρίση, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, Πορτογαλία, η Φινλανδία και, βέβαια, η Ελλάδα…
Οι παραπάνω χώρες δεν αναμένεται να αναπληρώσουν τα χαμένα ποσοστά απασχόλησης (σε σχέση με το 2007) πριν από το τέλος του 2017, καθώς υπέστησαν τεράστιες ζημίες κατά τη διάρκεια της κρίση χρέους που τις ταλάνισε.
Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η αμερικανική, της οποίας το επίπεδο απασχόλησης (ηλικίες 15 – 74) θα διαμορφωθεί στο 63,4% το τέλος του 2017, από 65,3% που ήταν 10 χρόνια νωρίτερα…
Μερικές από τις ευχάριστες εκπλήξεις της μελέτης ήταν οι Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Χιλής, χώρες που ήδη έχουν μικρότερη ανεργία σε σχέση με το 2007.
Καταλήγοντας, σχετικά με το επίκαιρο, φλέγον θέμα του Brexit, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως αν και αρχικά είχε προβλεφθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει μικρότερο ποσοστό ανεργίας έως και τα τέλη του 2017, πλέον κάτι τέτοιο κρίνεται αβέβαιο, καθώς θα χαθούν τουλάχιστον 500.000 θέσεις εργασίας στο νησί τα αμέσως επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης