Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ρωσία και Brexit - Πως θα μπορούσε να κερδίσει η Μόσχα από τη διασπασμένη Ευρώπη

Guardian: Ρωσία και Brexit - Πως θα μπορούσε να κερδίσει η Μόσχα από τη διασπασμένη Ευρώπη
Τα σχέδια του Putin για την Ευρασιατική Ένωση 
Στα κέρδη που θα μπορούσε να αποκομίσει η Ρωσία μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και κατά συνέπεια από τη διάσπαση της Ευρώπης αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του Guardian.
Όπως αναφέρεται επικρατεί η άποψη ότι η Μόσχα θα ήθελε να δει την ΕΕ αποδυναμωμένη καθώς έτσι αποδυναμώνεται η εθνική κυριαρχία, ενώ η Ρωσία δεν ξεχνά και τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί λόγω της Ουκρανίας.
Πριν το βρετανικό δημοψήφισμα, υπήρχαν προτάσεις από το μπλοκ του Remain ότι ο Putin ήταν ο μόνος παγκόσμιος ηγέτης που θα μπορούσε να καλοδεχθεί μια αποτέλεσμα υπέρ του Brexit, κάτι που ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε κατηγορηματικά.
«Παρακολουθήσαμε πολύ στενά την ψηφοφορία, αλλά ποτέ δεν κάναμε παρέμβαση για να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα» δήλωσε ο Putin μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα.
Ωστόσο, υπήρξε ένα ιδιαίτερα χαρούμενο κλίμα και πραγματικά κάποιοι αξιωματούχοι της Μόσχας γιόρτασαν ανοιχτά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Παράλληλα, κάποιοι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν χαρεί με το Brexit και κάποιοι άλλοι έχουν κάνει λόγο για αρνητικές συνέπειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο τις παγκόσμιες αγορές όσο και τη Ρωσία.

Τα σχέδια του Πούτιν

Τα τελευταία χρόνια ο Πούτιν ήταν πρόθυμος να προωθήσει τη δική του Ευρασιατική Ένωση ως εναλλακτική λύση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Λευκορωσία και η Αρμενία έχουν ενταχθεί στο μπλοκ.
Η ένταξη και της Ουκρανίας ήταν το κλειδί στο όραμα του Putin αλλά αυτό το χαρτί «κάηκε» με την ανατροπή του προέδρου Viktor Yanukovych τον Φεβρουάριο του 2014.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, όσο ευφάνταστο κι αν ακούγεται αυτό, το Κρεμλίνο μπορεί να συνεχίσει να βλέπει με καλό μάτι τη διχόνοια στην ΕΕ και την άνοδο των Ευρωσκεπτικιστών, πολλοί από τους οποίους έχουν μια πιο φιλική γραμμή απέναντι στο Κρεμλίνο, από ό,τι οι σημερινές κυβερνήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης