Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Stugeon απαντά στη May: Αδιανόητο η Βρετανία να μπλοκάρει ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία

Η Stugeon απαντά στη May: Αδιανόητο η Βρετανία να μπλοκάρει ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία
Η κ.May είχε υποστηρίξει πως οι Σκωτσέζοι είχαν την ευκαιρία για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα του 2014, ωστόσο προτίμησαν την παραμονή 
«Αδιανόητο» χαρακτηρίζει η Nicola Stugeon το ενδεχόμενο η Βρετανία να μπλοκάρει τη διεξαγωγή ενός σκωτσέζικου δημοψηφίσματος, μετά τη συνάντηση που είχε με τη νέα πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Theresa May.
«Πιστεύω ότι θα ήταν αδιανόητο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός να προσπαθήσει να σταθεί εμπόδιο σε ένα δημοψήφισμα, αν αυτό είναι που έχει ψηφίσει το σκωτσέζικο Κοινοβούλιο», δήλωσε η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας.
Από την πλευρά της, η κ.May είχε υποστηρίξει πως οι Σκωτσέζοι είχαν την ευκαιρία για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα του 2014, ωστόσο προτίμησαν την παραμονή.
Ωστόσο, επισήμανε πως η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας θα γίνει μόνο όταν υπάρχει πλήρης συνεννόηση όλων των μελών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το εν λόγω άρθρο εκκινεί τη διαδικασία αποχώρησης μίας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες να διαρκούν δύο έτη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα πρέπει να υπάρχει «συναντίληψη για τη διαπραγμάτευση» από Βρετανία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρειο Ιρλανδία, πριν ξεκινήσουν και επίσημα οι συνομιλίες με την Ε.Ε.
Η αναφορά της κ.May αποσκοπεί στη συμμόρφωση της απόφασης του βρετανικού δημοψηφίσματος από Σκωτία και Β. Ιρλανδία, όπου η πλειοψηφία των πολιτών τάχθηκε υπέρ του Bremain.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης