Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κικίλιας: Θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος - Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ήδη καθαρίσει και ξεχορταριάσει

Κικίλιας: Θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος - Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ήδη καθαρίσει και ξεχορταριάσει
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, μέχρι 31 Απριλίου θα έπρεπε οι πολίτες να έχουν καθαρίσει και ξεχορταριάσει τα χωράφια τους ή τα σπίτια που έχουν περιβάλλοντα χώρο τέτοιο
Σχετικά Άρθρα
Για μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο, έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
«Όλοι γνωρίζουν ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και το υπουργείο πλέον έχει έναν κρίσιμο και δύσκολο ρόλο σε μια εποχή που οι πυρκαγιές έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου και υπάρχουν κλιματικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο. Θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος. Η δουλειά μας είναι να προετοιμάσουμε την Πυροσβεστική και τις άλλες δυνάμεις γι’ αυτή την προσπάθεια», ανέφερε αρχικά ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στο Mega. Και πρόσθεσε: «Τον Δεκέμβριο του 2023 φέραμε νόμο για την πρόληψη. Θα καθαριστούν τα καλώδια ρεύματος από τα χωράφια, θα γίνουν ζώνες στα δάση, 15 και 15 μέτρα δεξιά και αριστερά, όλα τα στρατόπεδα θα "ξυριστούν" σε περίμετρο 100 μέτρων με τεχνικό μέτρο έτσι ώστε να μην έχουμε αυτό που είδαμε στην Μαγνησία πέρσι. Άλλαξε ο ποινικός κώδικας, δεν είναι πια πλημμέλημα η πυρκαγιά εξ αμελείας αλλά κακούργημα και επισείει ποινές από 10 έως 20 έτη κάθειρξης, και χρηματικά πρόστιμα ύψους 200.000 ευρώ. Ήδη κάποιοι που έχουν συλληφθεί άτομα που βάζουν φωτιές και βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές πολλών».

Οι καθαρισμοί

Για το κομμάτι των καθαρισμών και για το ποιος έχει την ευθύνη ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως, «μέχρι 31 Απριλίου θα έπρεπε οι συμπολίτες μας να έχουν καθαρίσει και ξεχορταριάσει τα χωράφια τους ή τα σπίτια που έχουν περιβάλλοντα χώρο τέτοιο. Αλλιώς μετά από ευθύνη των Δήμων, που πρέπει να ελέγξουν, υπάρχουν πρόστιμα. Πρέπει να υπάρχει σύμπνοια στο να προστατεύσουμε το σπίτι μας, την χώρα μας, το περιβάλλον μας. Αρκετοί συμπολίτες μας βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και Δήμοι που κάνουν ελέγχους, και υπάρχουν και αυτοί που δεν πειθαρχούν, υπάρχουν δήμαρχοι που κρύβονται πίσω από άλλα πράγματα. Αυτό δεν αναιρεί την υπάρχουσα νομοθεσία. Δεν θέλω να βάζω κανέναν «απέναντι». Είναι μία ομαδική, συλλογική προσπάθεια, από όλους. Την ευθύνη για την κατάσβεση των πυρκαγιών την έχει το Πυροσβεστικό Σώμα».
«Τα εναέρια μέσα σηκώνονται με εντολή του αρχηγού του ΠΣ και κανενός άλλου. Με την έναρξη της πυρκαγιάς υποχρεωτικά θα σηκώνονται τα εναέρια. Εάν στα 20 λεπτά που χρειάζεται για να σηκωθούν, κατασβέσει η πυρκαγιά, ακυρώνεται η απογείωση. Αν έχει ήδη απογειωθεί το εναέριο ας κάνει διαβροχή ή περιπολία για να εποπτεύσει τον χώρο. Από εναέρια μέσα είμαστε στο μεγαλύτερο αριθμό που είχαμε ποτέ ως χώρα, αλλά ποτέ αυτά δεν είναι αρκετά. Έχουμε 49 ενοικιαζόμενα, μέσω διαγωνισμών και άλλα τόσα έχουμε από τον εθνικό μας στόλο, είναι κάτι παραπάνω από 90», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» και το προσωπικό

Για το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», είπε: «Λόγω ότι πολλά εναέρια μέσα είναι 50 ετών και άνω προχωράμε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» αξίας 2,1 δισ. ευρώ, είναι ο 3ος πυλωνας της προσπάθειάς. Δεν θα το έχουμε φέτος. Θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται οι διαγωνισμοί που τελεσφορούν από την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Περιλαμβάνει 1100 νέα οχήματα της πυροσβεστικής, 7 ολοκαίνουρια Canadair, 7 ελικόπτερα μεσαίου τύπου δασοπυρόσβεσης και μεταφοράς δασοκομάντος, 101 drones, μετεωρολογικούς σταθμούς, ραντάρ, τεχνητή νοημοσύνη, μέσα ατομικής προστασίας για πυροσβέστες και εθελοντές. Στήριξη εκπαιδευτική σε πολίτες και αυτοδιοικητικούς, καθώς και κάμερες». Και συνέχισε: «Θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το καλοκαίρι του 2025 και θα ολοκληρωθεί η παραλαβή τους μέχρι το 2030, γιατί κάποια -πχ τα Canadair- είναι δύσκολο να παραχθούν. Έχουμε ένα νέο δόγμα στην αντιμετώπιση. Παρόλα αυτά αν έχουμε πολλές ενάρξεις πυρκαγιών μέσα στην ημέρα, αυτό δυσκολεύει το έργο μας. κάνω έκκληση σε όλη την χώρα: Δεν είναι κάτι ξένο, είναι το εξοχικό μας, το νησί που κάνουμε διακοπές, είναι το σπίτι μας, η περιαστική, περιδασική περιοχή εντός των ορίων της Αττικής, με σπίτια που ήταν παλιά υπήρχε παράνομη δόμηση, τα πεύκα είναι μέσα στα σπίτια, υπάρχουν αδιέξοδα. Έχουμε ανοίξει αντιπυρικές ζώνες και δρόμους με την έγκριση των δασαρχών. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό πολλές φορές, χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας».
Τέλος, για το προσωπικό ο κ. Κικίλιας επεσήμανε: «Έχουμε 15.000 μόνιμους πυροσβέστες και άλλους 2.500 εποχικούς. Είναι όλοι πληρωμένοι. Προσλάβαμε άλλους 700 δασοκομάντος. Άρα έχουμε 16 μονάδες αερομεταφερόμενες με δασοκομάντος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης