Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τον Gulen κατηγορεί η Τουρκία ως υποκινητή του πραξικοπήματος...και ο Gulen απαντά ο Erdogan το σχεδίασε

Τον Gulen κατηγορεί η Τουρκία ως υποκινητή του πραξικοπήματος...και ο Gulen απαντά ο Erdogan το σχεδίασε
Ο Gulen είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είχε "σπαταλήσει" την ευκαιρία να μετατρέψει την Τουρκία σε "μια λειτουργούσα δημοκρατία που σέβεται τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα
Τον Fethullah Gulen τον μουσουλμάνο κληρικό που ζει στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ κατηγορεί ευθέως το τουρκικό κράτος ως υποκινητή του πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Μάλιστα ζήτησε από τις ΗΠΑ να τον εκδώσουν.
Οι αμερικανικές αρχές ωστόσο δήλωσαν ότι πρώτα πρέπει να αποδείξει η Τουρκία την εμπλοκή του Gulen και μετά θα αποφασίσει αν θα τον εκδώσει στην Τουρκία.
O Gulen πάντως αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει υπερασπιστής της δημοκρατίας.
Fethullah Gülen, ο μοναχικός κληρικός πιστεύει ότι το πραξικόπημα μπορεί να κατασκευά
Σε μια σπάνια και σύντομη συνέντευξη το Σάββατο 16 Ιουλίου με μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στην κατοικία του στο Saylorsburg της Πενσυλβάνια, ο Gulen απέρριψε όλες τις κατηγορίες ότι ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
"Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος πιστεύει ότι οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν από τον Πρόεδρο Ερντογάν," δήλωσε ο Gulen.
O Gulen απέρριψε όλες τις στρατιωτικές επεμβάσεις, και είπε ότι είχε προσωπικά υποστεί μεγάλο κόστος από τα πραξικοπήματα της δεκαετίας του 1990.
"Μετά από στρατιωτικά πραξικοπήματα στην Τουρκία είχα φυλακιστεί"
"Τώρα που η Τουρκία είναι στο δρόμο προς τη δημοκρατία, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω"
Ερωτηθείς από την Guardian αν θα επέστρεφε στην Τουρκία αντο πραξικόπημα ήταν επιτυχές ο Gulen τόνισε «πράγματι, μου λείπει η πατρίδα μου πολύ.
Αλλά υπάρχει και ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, που είναι η ελευθερία.
Είμαι εδώ, μακριά από τις πολιτικές αναταραχές στην Τουρκία και ζω με την ελευθερία μου"
Οι υποστηρικτές του Γκιουλέν εξέφρασαν την απογοήτευση τους για τις κατηγορίες εναντίον του ηγέτη.
Αυτή είναι μια συνηθισμένη συνωμοσία εναντίον του Gulen τόνισαν οι υποστηρικτές του.

Η Τουρκία στοχοποιεί το Gulen

«Σε όποια χώρα βρίσκεται ο Fethullah Gulen (υποσημείωση βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ) αυτή δεν θα θεωρείται φίλη χώρα, θα εξετάσουμε ακόμη και τον πόλεμο δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ.
Η δήλωση αυτή δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ αλλά σίγουρα η Τουρκία θα ζητήσει την έκδοση του Gulen.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας επίσημα δήλωσε ότι οι οπαδοί του Gulen, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες για πολλά χρόνια, ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγορεί τον Gulen ότι προσπαθεί να οικοδομήσει μια "παράλληλη δομή" εντός του δικαστικού σώματος, του εκπαιδευτικού συστήματος και των μέσων ενημέρωσης αλλά και του στρατού για να ανατρέψουν το καθεστώς Erdogan.
Με βάση την εφημερίδα USA Today ο υφυπουργός Τζον Κέρι δήλωσε το Σάββατο 16 Ιουλίου του 2016 ότι η κυβέρνηση Obama θα εξετάσει το τουρκικό αίτημα έκδοσης του 75χρονου μουσουλμάνου κληρικού Fethullah Gulen, ο οποίος ζει στην Πενσυλβανία και κατηγορείται από την κυβέρνηση της Τουρκίας για την ενορχήστρωση του πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Αλλά ο Κέρι δήλωσε ότι η κυβέρνησή της Τουρκίας θα πρέπει πρώτα να αποδείξει το ρόλο του Gulen στην αποτυχημένη προσπάθεια του πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
"Προφανώς θα καλέσουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας, όπως κάνουμε πάντα, να μας παρουσιάσει με νόμιμες αποδείξεις την εμπλοκή του Gulen", δήλωσε ο Κέρι.
 "Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει κάποια συζήτηση γι 'αυτό."
O Gulen είναι επικεφαλής ενός ευρύτατου θρησκευτικού δικτύου που περιλαμβάνει εκατοντάδες σχολεία σε όλο τον κόσμο που προωθούν μια ήπια εκδοχή του Ισλάμ - αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο πραξικόπημα.
Μάλιστα σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι καταδικάζει «με τον εντονότερο τρόπο, την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία»
Μάλιστα τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να κερδίσει μέσα από μια διαδικασία ελεύθερων και δίκαιων εκλογών»
Πηγές που πρόσκειται στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν άμεσες αποδείξεις της συμμετοχής του Gulen στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε μετά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να καθοδηγείται από την Πενσυλβανία."
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu στην Τουρκία την Τετάρτη 13 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, ανέφερε ότι εισαγγελείς στην Άγκυρα ετοιμάζονταν να ζητήσουν την έκδοση του Gulen από τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να διεισδύσει και να ανατρέψει την κυβέρνηση..
Gulen και Ερντογάν αποτελούν κέντρα εξουσίας στην Τουρκία εδώ και χρόνια, κάποτε ήταν σύμμαχοι και τώρα είναι εχθροί.
Ο Gulen είχε δηλώσει στην εφημερίδα New York Times το 2015, ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είχε "σπαταλήσει" την ευκαιρία να μετατρέψει την Τουρκία σε "μια λειτουργούσα δημοκρατία που σέβεται τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των κούρδων και τω μη μουσουλμάνων πολιτών»
Ο Erdogan, ο οποίος προσπαθεί να μετατρέψει την μουσουλμανική Τουρκία σε ένα παραδοσιακό κοσμικό έθνος που τηρεί τα έθιμα του Ισλάμ επεδίωξε συνταγματικές αλλαγές για να μετατρέψει  σε μεγάλο βαθμό το εθιμοτυπικό αξίωμα του ως προέδρου της Τουρκίας σε νέο ισχυρό ηγέτη.
Ο Gulen ελέγχει ένα δίκτυο γνωστό ως Hizmet, μια οργάνωση που ο  ίδιος περιγράφει ως ένα «κίνημα της κοινωνίας των πολιτών» που λειτουργεί χίλια κοσμικά σχολεία σε όλο τον κόσμο, καθώς και τα κέντρα διδασκαλίας, κολέγια, νοσοκομεία και ανθρωπιστικές οργανώσεις σε 150 χώρες.
Ο Gulen τα τελευταία χρόνια έχει προβλήματα υγείας.
Περίπου το 10% των πολιτών της Τουρκίας είναι υποστηρικτές της  Hizmet, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης