Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gulen: «Σε ένα τοπίο όπως αυτό της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δημοκρατία»

Gulen: «Σε ένα τοπίο όπως αυτό της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δημοκρατία»
«Αυτό το καθεστώς φέρει μάλλον ομοιότητες με μια συμμορία ή με μια ηγεσία φυλής»
Την πλήρη αντίθεσή του απέναντι στην απόπειρα πραξικοπήματος που έλαβε χώρα την Παρασκευή (15/7) στην Τουρκία, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο ιεροκήρυκας Fethullah Gulen, μέσω δηλώσεων που παραχώρησε σε ξένα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι το μόνο που κατάφερε να συμβεί από την αποτυχημένη απόπειρα είναι η ενίσχυση του ίδιου του Erdogan.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ιεροκήρυκας, «πάντοτε ήμουν κατά της επέμβασης των στρατιωτικών στην εσωτερική πολιτική», καταδικάζοντας για άλλη μία φορά την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία και αποκαλεί «προδοσία» προς το τουρκικό έθνος.
Παράλληλα, αναίρεσε για ακόμη μία φορά τις κατηγορίες που του επιρρίπτουν ότι είναι ο ίδιος υποκινητής του πραξικοπήματος, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για το ρόλο που διαδραμάτισε η τουρκική κυβέρνηση στο εν λόγω ζήτημα.
«Τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος γνώριζαν για την απόπειρα οκτώ, δέκα, ακόμη και δεκατέσσερις ώρες πριν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Gulen, τονίζοντας ότι ασχέτως του ποιοι ήταν οι υποκινητές του πραξικοπήματος, αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο τον Erdoganκαι τους υποστηρικτές του.
Ο άλλοτε σύμμαχος του τούρκου προέδρου υπήρξε αρκετά επικριτικός με τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «σε ένα τοπίο όπως αυτό, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δημοκρατία, για Σύνταγμα, για μία μορφή ρεπουμπλικανικής διακυβέρνησης».
«Αυτό το καθεστώς φέρει μάλλον ομοιότητες με μία συμμορία ή με μία ηγεσία φυλής», υπογράμμισε ο Gullen, παρομοιάζοντας ουσιαστικά τον Erdogan με έναν δικτάτορα, παρόμοιο με τον Hitler και τον Sadam.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο έκδοσής του στην Τουρκία, ο ίδιος δήλωσε πως δεν ανησυχεί για μία τέτοια εξέλιξη, καθώς εκτιμά ότι η εν λόγω προσπάθεια της Άγκυρας είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
«Οι ΗΠΑ είναι ένα κράτος δικαίου και το δίκαιο βρίσκεται πάνω από όλα εδώ», εξηγεί ο Gulen, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η αμερικανική κυβέρνηση δε θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση που δε στηρίζεται από το δίκαιο.
Να σημειώσουμε ότι η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει επίσημη αίτηση για την έκδοση του Gulen, ένα αίτημα που κατά τον αμερικανό
υπουργό Εξωτερικών, John Kerry, δεν πρόκειται να γίνει δεκτό εάν δεν υπάρχουν «τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία».

www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης