Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Δύο στους τρεις πολίτες «βλέπουν» τον Gulen πίσω από το πραξικόπημα

Τουρκία: Δύο στους τρεις πολίτες «βλέπουν» τον Gulen πίσω από το πραξικόπημα
Η άποψη ότι το πραξικόπημα να οργανώθηκε από τον ίδιο τον Erdogan αντιπροσωπεύει μόλις το 2,2% των πολιτών
«Ένοχο» κρίνουν τον ιεροκήρυκα Fethullah Gulen για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλία σχεδόν τα 2/3 του τουρκικού λαού, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία δημοσκοπήσεων «Andy-Ar», την ίδια στιγμή που οχτώ στους δέκα τούρκους πολίτες επιθυμούν την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, όπως ανέδειξαν τα στοιχεία της έρευνας, το 64,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Gulen κρύβεται πίσω από την ενορχήστρωση του πραξικοπήματος, ενώ το 3,8% κατηγορεί τις ΗΠΑ για την οργάνωση του πραξικοπήματος.
Παράλληλα, το 3,6% των τούρκων πολιτών θεωρεί ότι οι ένα σύνολο ξένων δυνάμεων είχε ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ η άποψη ότι το πραξικόπημα να οργανώθηκε από τον ίδιο τον Erdogan αντιπροσωπεύει μόλις το 2,2% των πολιτών, δείγμα τις ισχυρής εδραίωσης που φέρεται να έχει επιτύχει ο τούρκος πρόεδρος στην εξουσία.
Επιπλέον, το 72,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το πραξικόπημα δέχθηκε τη στήριξη ορισμένων πολιτικών αντιπάλων του Erdogan, ωστόσο το 78,9% θεωρούν ότι η αλληλεγγύη που έδειξε ο Erdogan μαζί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης απέναντι στο πραξικόπημα ήταν γνήσια.
Σε ότι αφορά το θέμα του Gulen, το 81,5% δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν την έκδοσή του από τις ΗΠΑ και την επιστροφή του στην Τουρκία, ενώ το 77,7% κρίνει ότι ο ιεροκήρυκας και οι υποστηρικτές του συνιστούν απειλή για τη διασφάλιση της τάξης στη χώρα.
Να σημειώσουμε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεφώνου, και αφορούσε δείγμα 1.496 ατόμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης