Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg για Τουρκία - ΕΕ: Η στροφή προς τη Ρωσία, η κόντρα με τον Renzi και η συμφωνία με τη Βρετανία

Bloomberg για Τουρκία - ΕΕ: Η στροφή προς τη Ρωσία, η κόντρα με τον Renzi και η συμφωνία με τη Βρετανία
Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία μπορεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία με την ΕΕ για μεταναστευτικό
To 2015 η Τουρκία έγινε ένας κρίσιμος εταίρος για την ΕΕ με αφορμή τη συμφωνία για το μεταναστευτικό και τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες νοιώθουν όλο και πιο άβολα με αυτό που βλέπουν ως αυταρχική τακτική της τουρκικής κυβέρνησης, ειδικά μετά το κακοφτιαγμένο πραξικόπημα.
Τον Οκτώβριο πλησιάζει η κρίσιμη ώρα, καθώς η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει αν θα ικανοποιήσει το αίτημα της Τουρκίας για την παροχή βίζας στους Τούρκους πολίτες.
Χωρίς την απελευθέρωση της βίζα, η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από τη συμφωνία για το μεταναστευτικό για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, καθοριστικοί παράγοντες για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ, είναι οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι, η στροφή με τη Ρωσία, η κόντρα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi αλλά και μια ενδεχόμενη συμφωνία με τη Βρετανία.

Οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι

Όταν η Τουρκία συμφώνησε να βοηθήσει την ΕΕ για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν σε αντάλλαγμα να εξετάσουν χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους Τούρκους.
Ωστόσο, η Τουρκία θα έπρεπε επίσης να εκσυγχρονίσει τη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων και να ευθυγραμμίσει κάποιους από τους νόμους της με την ευρωπαϊκή πρακτική.
Τον Μάιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Τουρκία να αλλάξει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους, κάτι που η Τουρκία αρνήθηκε.
Μάλιστα, οι προσδοκίες ότι οι νόμοι θα… μαλακώσουν έχουν εξανεμιστεί καθώς είναι εμφανές ότι Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan τους χρησιμοποιεί για να συντρίψει τους οπαδούς του Fethullah Gulen, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι υποκίνησε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του Erdogan, Ibrahim Kalin, δήλωσε στις 10 Αυγούστου του 2016 ότι η απόπειρα πραξικοπήματος αλλά και οι επιθέσεις από τους Κούρδους μαχητές δικαιολογούν την «ευαισθησία» της Τουρκίας πάνω στο ζήτημα της τρομοκρατίας.

Η στροφή προς την Ανατολή

Η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία, έπειτα από μήνες αποξένωσης έχει θερμανθεί.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin ήταν ο πρώτος αρχηγός του κράτους που συναντήθηκε με τον Erdogan μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, κάτι που δημιούργησε περαιτέρω ανησυχίες στους Δυτικούς συμμάχους.
Ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν μια συνάντηση με τον Putin είχε συμφωνηθεί πριν το πραξικόπημα, δεν κρύβουν παράλληλα την απογοήτευση τους για τη Δύση που στήριξε την Τουρκία μετά το πραξικοπήματο.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε ότι οι καλύτερους σχέσεις με τον Putin δεν επηρεάζουν τη συμμαχία της χώρας με τη Δύση.

Η κόντρα με τον Renzi

Σε μια συνέντευξη με Rainews24, ο Erdogan παραπονέθηκε ότι ο γιος του, Bilal, ο οποίος είχε εμπλακεί σε υπόθεση διαφθοράς το 2013, δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ιταλία για να τελειώσει το διδακτορικό υπό το φόβο ότι θα συλληφθεί.
«Γιατί δεν ασχολούνται με τη μαφία και όχι με το γιο μου», επεσήμανε στη συνέντευξη.
Ωστόσο, η απάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi ήρθε μέσω του Twitter όπου ανήρτησε το εξής μήνυμα: «Σε αυτή τη χώρα, οι δικαστές ανταποκρίνονται στους νόμους και στο ιταλικό Σύνταγμα, όχι στον Τούρκο πρόεδρο. Αυτό λέγεται κράτος δικαίου»

Η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο

Η Τουρκία ελπίζει να ανακοινώσει σύντομα μια συμφωνία με την BAE Systems Plc του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανάπτυξη του πρώτου μαχητικού της αεροσκάφους.
Ωστόσο, τα σχέδια αυτά έχουν καθυστερήσει, καθώς οι Βρετανοί αξιολογούν τις συνέπειες της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος.
Λεπτομέρειες της συνεργασίας μεταξύ της BAE και της τουρκική Aerospace Industries μπορούν να ανακοινωθούν μόνο προς το τέλος του 2016, κάτι που αποτελεί ένα πλήγμα στις προσπάθειες της Τουρκίας να αναπτύξει την εγχώρια βιομηχανία όπλων της και να μειώσει την εξάρτηση από τους συμμάχους για τον προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αψιμαχία με τη Σουηδία

Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια απροσδόκητη… φιλονικία με τη Σουηδία καθώς η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Margot Wallstroem επέκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Άγκυρα για την αλλαγή της ηλικίας συγκατάθεσης.
Η τουρκική απόφαση «για να επιτρέψει τη σεξουαλική επαφή με παιδιά κάτω των 15 ετών πρέπει να αλλάξει» έχει δηλώσει η Wallstroem, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.
«Δεν υπάρχει τέτοιο ηλίθιο πράγμα στην Τουρκία» έγραψε στο Twitter, ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Mehmet Simsek, καλώντας την να έχει καλύτερη ενημέρωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης