Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεκόρ 1 έτους στην επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης - Οι υπηρεσίες κάλυψαν την ύφεση στη μεταποίηση

Ρεκόρ 1 έτους στην επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης - Οι υπηρεσίες κάλυψαν την ύφεση στη μεταποίηση
Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες εκτινάχθηκε στο 53,3 από 51,5, πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση του 52,9 και την υψηλότερη τιμή του από τον περασμένο Μάιο
Με τον ταχύτερο ρυθμό σχεδόν ενός έτους ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, τον Απρίλιο του 2024, καθώς η ανάκαμψη του κυρίαρχου κλάδου των υπηρεσιών του μπλοκ υπεραντιστάθμισε τη βαθύτερη ύφεση στη μεταποίηση.
Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB για τη νομισματική ένωση, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, αναπήδησε στο 51,7 τον Απρίλιο από το 50,3 του Μαρτίου, υπερβαίνοντας την προκαταρκτική εκτίμηση για 51,4. Αυτός ήταν ο δεύτερος μήνας πάνω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και ο υψηλότερος από τον Μάιο του περασμένου έτους.
«Οι πάροχοι υπηρεσιών έχουν πλέον επεκτείνει τη δραστηριότητά τους για τρίτο συνεχόμενο μήνα, βάζοντας τέλος στην έλλειψη δυναμικής που παρατηρήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Commercial Bank του Αμβούργου.
Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες εκτινάχθηκε στο 53,3 από 51,5, πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση του 52,9 και την υψηλότερη τιμή του από τον περασμένο Μάιο.
Μια αντίστοιχη έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στην ευρωζώνη έκανε στροφή προς το χειρότερο τον Απρίλιο, αναδεικνύοντας την απόκλιση μεταξύ των δύο τομέων. Η συνολική αισιοδοξία για το επόμενο έτος παρέμεινε ζωηρή.
Ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής υποχώρησε ελάχιστα από το 61,6 του Μαρτίου -το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022- στο 61,6.
Υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αναμένουν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, αύξησαν το προσωπικό τους με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, με τον δείκτη απασχόλησης να σκαρφαλώνει στο 53,5 από 52,3.
«Είναι ενθαρρυντικό ότι η απασχόληση αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό, ευθυγραμμιζόμενη με την άνοδο των νέων επιχειρήσεων και την αύξηση του χαρτοφυλακίου παραγγελιών, το οποίο σημείωσε την ισχυρότερη επέκταση των τελευταίων έντεκα μηνών», πρόσθεσε ο de la Rubia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης