Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: To debate για τo ουδέτερο (neutral) επιτόκιο - Πόσο χαλαρή είναι η πολιτική της FED;

FT: To debate για τo ουδέτερο (neutral) επιτόκιο - Πόσο χαλαρή είναι η πολιτική της FED;
Ο όρος r-star επανέρχεται στο προσκήνιο
Ο όρος «r-star» μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστός, αλλά έχει λάβει μεγάλη σημασία στον… δρόμο προς το Jackson Hole όπου θα πραγματοποιηθεί το συμπόσιο της FED εντός της εβδομάδας, καθώς οι οικονομολόγοι εξετάζουν τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας για τη μακροπρόθεσμη πολιτική της.
Σύμφωνα με τους Financial Times, πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η FED πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια της -στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον- από το σημερινό εύρος 0,5%-0,5%.
Ωστόσο, ο προβληματισμός σχετικά με το πότε θα γίνει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2015 επανέφερε τη συζήτηση για το πόσο υψηλότερα μπορούν να πάνε τα επιτόκια, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η συζήτηση για το… R-star

Ένα σημαντικό μέρος της συζήτησης έχει επικεντρωθεί στο ουδέτερο επιτόκιο (neutral rate), γνωστό κι ως «r-star» (ένας όρος που μέχρι πρότινος συναντιόταν στα σχολικά οικονομικά βιβλία).
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, μπορεί να περιγραφεί καλύτερα ως «Goldilocks» επιτόκιο, συνεπές με τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη που δεν προκαλεί σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.
«Δεν είναι πολύ ζεστό και δεν είναι πολύ κρύο» γράφει ο ίδιος.

Οι προσδοκίες

Σύμφωνα με τους FT, οι προσδοκίες μεταξύ των συμμετεχόντων στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, το διοικητικό συμβούλιο της FED σχετικά με το που βρίσκεται το r-star έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια, από το 4,25% τον Ιούνιο του 2012 στο 3% τον Ιούνιο του 2016.

Τα αμερικανικά επιτόκια


Η μείωση του r-star θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία της νομισματικής πολιτικής, δεδομένου ότι συνεπάγεται «ότι η τρέχουσα πολιτική δεν είναι τόσο επεκτατική όσο φαίνεται» έχει δηλώσει νωρίτερα τον Αύγουστο ο Ben Bernanke πρώην πρόεδρος της FED, ο οποίος τώρα είναι διακεκριμένος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings.
«Έχοντας να διανύσουμε μια μικρή απόσταση για το ουδέτερο επιτόκιο, η αύξηση των επιτοκίων θεωρείται λιγότερο επείγουσα ακόμα και αν οι συμμετέχοντες έχουν την τάση να είναι πιο επιθετικοί» πρόσθεσε ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή, ο Bill Dudley, ο επικεφαλής της FED Νέας Υόρκης που θεωρείται στενός σύμμαχος της Janet Yellen, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες σε συνέντευξη του στο Fox Business Network, όπου τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι μεταξύ μιας αύξησης των επιτοκίων, αλλά «η νομισματική πολιτική δεν είναι ιδιαίτερα αυξητική αυτή τη στιγμή».
Η υποτονική αύξηση του ΑΕΠ έχει απογοητεύσει τους αξιωματούχους της FED, οι οποίοι έχουν προβλέψει ταχύτερη ανάπτυξη με δεδομένη τη σημαντική πρόοδο στην αγορά εργασίας.
Ένα χαμηλό r-star παρέχει επίσης στην FED λιγότερο χώρο για ελιγμούς αν η οικονομία επιδεινωθεί μια στροφή προς το χειρότερο.
Οι φόβοι αυτοί έχουν οδηγήσει σε εκκλήσεις προς την FED προκειμένου να εξετάσει μικροαλλαγές στο στόχο 2% για τον πληθωρισμό.
Ο John Williams, ο επικεφαλής της FED στο Σαν Φρανσίσκο είπε την περασμένη εβδομάδα: «Δεν υπάρχει απλά αρκετά περιθώρια για τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής ύφεσης, όταν και τα ουδέτερα επιτόκια (neutral rates) και ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης