Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Η χώρα που από την εκρηκτική ανάπτυξη βρέθηκε στον οικονομικό εφιάλτη μέσα σε 5 χρόνια

CNN Money: Η χώρα που από την εκρηκτική ανάπτυξη βρέθηκε στον οικονομικό εφιάλτη μέσα σε 5 χρόνια
Στο τραπέζι βρίσκεται πλέον το ενδεχόμενο ενός πακέτου διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Το 2011 η οικονομία της ενισχύθηκε κατά 17% και προσέλκυσε δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες επενδύσεις.
Σήμερα, η χώρα αντιμετωπίζει μια κρίση χρέους και μία πιθανή χρεοκοπία.
Πρόκειται για τη Μογγολία, στα οικονομικά προβλήματα της οποίας αναφέρεται με δημοσίευμά του το CNN Money.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, το εθνικό νόμισμα της Μογγολίας βρίσκεται σε συνεχή πτώση, έχοντας χάσει το 10% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου μόλις σε ένα μήνα.
Η κεντρική τράπεζα έχει επιχειρήσει να σταματήσει την αιμορραγία αυξάνοντας τα επιτόκιά της κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 15%, προσπάθειες, που, ωστόσο, αποδείχθηκαν φρούδες.
Στο τραπέζι βρίσκεται πλέον το ενδεχόμενο ενός πακέτου διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Βρισκόμαστε σε βαθιά οικονομική κρίση», παραδέχτηκε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Μογγολίας, Choijilsuren Battogtokh, μιλώντας στο δίκτυο Bloomberg, προσθέτοντας πως σύντομα η χώρα δε θα είναι σε θέση να πληρώνει μισθούς και λειτουργικά κόστη.
Η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Μογγολία απέχει πολύ από τις δόξες του πρόσφατου παρελθόντος, όταν ήταν παράδεισος για τους επενδυτές.
Η χώρα των 3 εκατ. κατοίκων είναι ευλογημένη, όπως αναφέρει το CNN Money, με άφθονους φυσικούς πόρους και έχει προσελκύσει δισεκατομμύρια σε επενδύσεις εξόρυξης.
Πριν από την έναρξη της κρίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα υποστήριζε ότι η Μογγολία ήταν «στο κατώφλι μιας μεγάλης μεταμόρφωσης, με ώθηση από την εκμετάλλευση του τεράστιου ορυκτού πλούτου της».
Αλλά η κατάρρευση των τιμών έθεσε τέλος στη χρυσή βιασύνη των εμπορευμάτων.
Εν τω μεταξύ, η ζήτηση από την Κίνα - η οποία αγοράζει περισσότερο από τα τρία τέταρτα των εξαγωγών της Μογγολίας - έχει στερέψει λόγω της δικής της οικονομικής επιβράδυνσης.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η οικονομία της χώρας δε θα αναπτυχθεί το 2016 ή ότι θα αναπτυχθεί οριακά, ωστόσο ακόμα και αυτές οι εκτιμήσεις ενδέχεται να αποδειχθούν αισιόδοξες αν δεν υπάρξει λύση της οικονομικής κρίσης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης