Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την ΕΕ: Σταματήστε τις φορολογικές διώξεις των αμερικανικών εταιρειών

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την ΕΕ: Σταματήστε τις φορολογικές διώξεις των αμερικανικών εταιρειών
Με... «απάντηση» απειλούν οι ΗΠΑ την Κομισιόν
Ένα ηχηρό μήνυμα στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Σταματήστε τις φορολογικές διώξεις των αμερικανικών εταιρειών ή προετοιμαστείτε να υποστείτε τις συνέπειες.
Όπως αναφέρει το CNN Money, η Κομισιόν διεξάγει φορολογικές έρευνες στις Apple, Amazon και Starbucks, αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία ότι απολαμβάνουν ξεχωριστή μεταχείριση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που σκοπό έχουν να προσελκύσουν αμερικανικές εταιρείες.
Ήδη η Apple έχει προειδοποιήσει ότι οι έρευνες ίσως την αναγκάσουν να καταβάλει αναδρομικά φόρους 10 ετών στην Ιρλανδία, με τους αναλυτές να υπολογίζουν ότι πρόκειται για δισεκατομμύρια δολάρια.
Χθες, Τετάρτη, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε την αρμόδια αρχή της Κομισιόν ότι διεξάγει έρευνες πέρα από τη δικαιοδοσία της και λειτουργεί σαν «υπερεθνική φορολογική αρχή».
«Αυτές οι έρευνες έχουν σημαντικές συνέπειες για τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Robert Stack, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, προειδοποιώντας ότι ενδεχομένως στο τέλος οι αμερικανοί φορολογούμενοι να αναγκαστούν να… πληρώσουν τη λυπητερή.
Αυτό θα συμβεί, τόνισε, αν οι εταιρείες αναγκαστούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους στην Ε.Ε. και μετά να χαρακτηρίσουν αυτά τα έξοδα έκπτωση φόρου στις ΗΠΑ.
Όπως μεταδίδει το CNN Money, το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε λεπτομερώς τις αντιρρήσεις της, συμπεριλαμβανομένου και του φόβου ότι άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ε.Ε. και να επιδιώξουν μεγάλα ποσά αναδρομικά τόσο από τις αμερικανικές, όσο και από τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Το υπουργείο κάλεσε, μάλιστα, την ΕΕ να εγκαταλείψει τις έρευνες, προειδοποιώντας ότι θα δώσει απροσδιόριστες «πιθανές απαντήσεις», εν είδει αντιποίνων, αν οι Βρυξέλλες δεν αλλάξουν πορεία.
Σε απάντηση στην κριτική των ΗΠΑ, η Κομισιόν δήλωσε πως οι εν λόγω έρευνες αποσκοπούν στη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης για όλες τις επιχειρήσεις με την αντιμετώπιση των «παράνομων φορολογικών πλεονεκτημάτων» που κάποιοι απολαμβάνουν.
«Το δίκαιο της ΕΕ εφαρμόζεται αδιακρίτως σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη - δεν υπάρχει καμία προκατάληψη κατά των εταιρειών των ΗΠΑ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η Apple εξακολουθεί να περιμένει για μια απόφαση στην περίπτωσή της, επισημαίνει το CNN Money.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη με την εφημερίδα Washington Post, ο διευθύνων σύμβουλος Tim Cook, δήλωσε ότι η εταιρεία θα προσφύγει κατά της απόφασης αν δεν πάρει «μια δίκαιη δίκη».
«Είναι σημαντικό για όλους να καταλάβουν ότι ο ισχυρισμός είναι ότι η Ιρλανδία μας έδωσε μια ειδική προσφορά», είπε, προσθέτοντας πως «η Ιρλανδία το αρνείται. Πρόκειται για το σύστημα που η χώρα έχει και είναι κοινό για όλους όχι μόνο για την Apple».
Στην περίπτωση της Amazon, η Κομισιόν εξετάζει αν το Λουξεμβούργο παρείχε ένα αθέμιτο πλεονέκτημα, βοηθώντας την εταιρεία να μειώσει δραστικά τον φορολογικό λογαριασμό της, κάτι που τόσο η εταιρεία, όσο και η κυβέρνηση της χώρας έχουν αρνηθεί.
Τέλος για την Starbucks ερευνάται αν οι φορολογικές ρυθμίσεις που απολάμβανε στην Ολλανδία αντιστοιχούν σε κρατική ενίσχυση.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης