Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gross: Η Fed και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες έγιναν αυθεντίες στη χειραγώγηση των αγορών

Gross: Η Fed και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες έγιναν αυθεντίες στη χειραγώγηση των αγορών
«Τα 11 τρισ. δολάρια των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις δεν είναι περιουσιακά στοιχεία - είναι υποχρεώσεις», υπογραμμίζει ο Bill Gross
Βολές κατά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) εξαπέλυσε ο μεγαλοεπενδυτής Bill Gross, κατηγορώντας την ότι -με τα χαμηλά επιτόκιά της και τους μόνιμα αναμμένους εκτυπωτές χρήματος- χειραγωγεί τις χρηματοπιστωτικές αγορές και σκοτώνει τον καπιταλισμό.
Σε επιστολή του προς τους πελάτες του, ο Gross απευθύνεται στην πρόεδρο της Fed, Janet Yellen, και αναφέρει πως οι πολιτικές της έχουν αναβάλει τον πόνο μακροπρόθεσμα για χάρη του βραχυπρόθεσμου οφέλους.
Σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή, η Fed έχει απλώς διογκώσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, ενώ στην πραγματικότητα βλάπτει την οικονομία.
Η Yellen και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμους «έχουν γίνει αυθεντίες στην τέχνη της χειραγώγησης της αγοράς και δεν πρόκειται για μια αγενή κατηγορία, αλλά για ένα γεγονός, που και οι ίδιοι θα παραδέχονταν πίνοντας κοκτέιλ στο Jackson Hole», έγραψε χαρακτηριστικά ο Gross.
Κατευθύνοντας τα σχόλιά του στη Yellen σημείωσε πως «ο καπιταλισμός δε μπορεί να λειτουργήσει καλά με επιτόκια κοντά στο μηδέν ή σε αρνητικό έδαφος.
Τα 11 τρισ. δολάρια των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις δεν είναι περιουσιακά στοιχεία - είναι υποχρεώσεις. Σκεφτείτε το αυτό κα Yellen σχετικά με τον στόχο σας για τις τιμές».
Κατά την προσφιλή του τακτική, ο Gross χρησιμοποιεί και μία παρομοίωση για να προειδοποιήσει τους επενδυτές.
«Οι επενδυτές πρέπει να ξέρουν ότι βαδίζουν σε λεπτό πάγο», έγραψε, προσθέτοντας πως «το ρολόι χτυπάει, εξαιτίας του υπέρογκου παγκόσμιου χρέους και των αναχρονιστικών νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών που πληγώνουν αντί να γιατρεύουν τις πραγματικές οικονομίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης