Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Το πρόστιμο 13 δισ. στην Apple οδηγεί σε αναδρομική αύξηση του ιρλανδικού ΑΕΠ

Guardian: Το πρόστιμο 13 δισ. στην Apple οδηγεί σε αναδρομική αύξηση του ιρλανδικού ΑΕΠ
Αν συνυπολογιστούν οι μεταβολές στο ιρλανδικό ΑΕΠ που προκαλεί η απόφαση της Κομισιόν, τότε προκύπτει ετήσια ανάπτυξη μεταξύ 6% και 8% για την Ιρλανδία από το 2010 και μετά
Το πρόστιμο 13 δισ. ευρώ που επεβλήθη από την Κομισιόν στην Apple με τη μορφή αναγκαστικής επιστροφής στην Ιρλανδία φορολογικών ελαφρύνσεων επί διεθνών πωλήσεων που κρίθηκε πως συνιστούν παράνομη μορφή κρατικής επιχορήγησης, ενδέχεται να οδηγήσει την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή Eurostat να ζητήσει από την Ιρλανδία να αναθεωρήσει τα στοιχεία του ΑΕΠ της για την τελευταία δεκαετία.
Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ της έγκυρης βρετανικής εφημερίδος Guardian, σύμφωνα με την οποία η συνολική αξία του προστίμου ενδέχεται να ανέλθει σε 19 δισ. ευρώ, μετά την προσθήκη των νομίμων τόκων υπερήμερης επιστροφής φορολογικών ελαφρύνσεων για την περίοδο 2003-2014 που εξέτασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την οικονομία της Ιρλανδίας, αυτή παρέμεινε στάσιμη το 2011, ενώ υπέστη ύφεση το 2012.
Αν συνυπολογιστούν οι μεταβολές στο ιρλανδικό ΑΕΠ που προκαλεί η απόφαση της Κομισιόν, τότε προκύπτει ετήσια ανάπτυξη μεταξύ 6% και 8% για την Ιρλανδία από το 2010 και μετά.
Το πρόστιμο δεν θα καταβληθεί άμεσα από την Apple, η οποία έχει ανακοινώσει πως θα προσβάλλει την απόφαση της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταθέτοντας ένα μέρος του σε παρακαταθήκη μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας έφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης