Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Η επόμενη κίνηση της Fed θα επηρεάσει τις αγορές πετρελαίου

tags :
ΟΠΕΚ: Η επόμενη κίνηση της Fed θα επηρεάσει τις αγορές πετρελαίου
Η μηνιαία έκθεση του Οργανισμού εκτιμά ότι οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών θα συμβάλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση του ενεργειακού τομέα
Το γεγονός ότι οι επόμενες κινήσεις διαφόρων κεντρικών τραπεζών, όπως η Federal Reserve, αναμένεται να επηρεάσουν τις αγορές πετρελαίου, τόνισε ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), μέσω της μηνιαίας έκθεσης που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα (12/9).
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η έκθεση, τράπεζες όπως είναι η Fed αναμένεται να συμβάλουν αποφασιστικά στον προσδιορισμό της κατάστασης της παγκόσμιας ανάπτυξης και της συνολικής υγείας του ενεργειακού τομέα, εκτιμώντας ότι οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να ασκήσουν έντονη επιρροή κατά το άμεσο μέλλον.
«Υπάρχουν πολλές βασικές δυναμικές σε όλον τον κόσμο που είναι σημαντικές για την παγκόσμια ανάπτυξη στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», τονίζει ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του, προσθέτοντας τις πολθτικές εξελίξεις μέσα στις εν λόγω δυναμικές.
«Τα επιτόκια βρίσκονται ήδη χαμηλά στις μεγάλες οικονομίας και η αποτελεσματικότητα των περαιτέρω νομισματικών μέτρων τόνωσης έχει μειωθεί, παρά το γεγονός ότι παραμένουν ζωτικά για ορισμένες οικονομίας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΟΠΕΚ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αποφάσεις κεντρικών τραπεζών, και ιδιαιτέρως της Fed, αναμένεται να συνεχίσουν να ασκούν έντονη επιρροή.
Παράλληλα, η έκθεση τονίζει ότι στις περισσότερες βασικές οικονομίες υπάρχει περιορισμένος χώρος για ελιγμούς δημοσιονομικής πολιτικής, κυρίως λόγω των υψηλού επιπέδου χρεών, ενώ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, ωστόσο θα παραμείνει σε «μετριοπαθείς» ρυθμούς.
Τα εν λόγω σχόλια της έκθεση έρχονται μόλις μερικές μέρες πριν από τη συνάντηση της Fed, στην οποία θα αποφασιστεί εάν θα υπάρξει άνοδος των επιτοκίων, γεγονός που εφόσον πραγματοποιηθεί εν τέλει, θα ενισχύσει το δολάριο, καθιστώντας πιο ακριβές της πετρελαϊκές συναλλαγές με άλλες χώρες
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε με τη σειρά του να εμποδίσει την παγκόσμια ζήτηση και την κατανάλωση, σε μία εποχή όπου παρατηρείται έντονη υπερπροσφορά στις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
«Τέλος, οι πολιτικές εξελίξεις γίνονται όλο και πιο σχετικές με την παγκόσμια ανάπτυξη, λόγω των επιρροών που ασκούν στις αποφάσεις δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και λόγω της εφαρμογής ορισμένων επιπτώσεων από το Brexit», καταλήγει η έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης