Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oil Price: Αναμένονται ακόμα 100 πτωχεύσεις στη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

Oil Price: Αναμένονται ακόμα 100 πτωχεύσεις στη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου
Μόνο ένα έντονο ράλι της τιμής του πετρελαίου μπορεί να σώσει τον κλάδο
H διόρθωση του πετρελαίου για περισσότερα από δυο χρόνια έχει οδηγήσει στην εξυγίανση της αγοράς με υψηλό κόστος ενώ οι αναποτελεσματικοί drillers αποσύρθηκαν από την αγορά.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του oilprice.com, περίπου 100 πτωχεύσεις έχουν καταγραφεί στη βορειοαμερικανική βιομηχανία ενέργειας, ενώ ισχυρότερες εταιρίες έχουν καταστραφεί, λιγότερο όμως από ό,τι ήταν πριν την έναρξη της κατάρρευσης το 2014.
Παρ' όλα αυτά, όμως, η αγορά φαίνεται να είναι στα μισά του δρόμου, καθώς στον κλάδο θα μπορούσαν να σημειωθούν ακόμα 100 πτωχεύσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το 2015, πολλές εταιρείες επέζησαν επειδή είχαν αντισταθμίσει την παραγωγή σε πολύ υψηλότερες τιμές του πετρελαίου από το προηγούμενο έτος.
Αλλά τώρα, με όλο και λιγότερες εταιρείες να προστατεύονται από αυτό το μέτρο, το σύνολο του κλάδου είναι εκτεθειμένη στην τιμή του πετρελαίου (50 δολ./βαρέλι και κάτω).
Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός χρεωμένων πετρελαϊκών εταιρειών έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα καθώς διατηρούνται ζωντανές λόγω των πιστωτών τους, οι οποίοι δεν θέλουν να «καούν» από ένα ενδεχόμενο default.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι πιστωτές αυξάνουν το χρέος για να κρατήσουν σε λειτουργία τους drillers, ελπίζοντας για μια ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.
Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, και κάποια στιγμή δανειστές και επενδυτές θα πρέπει να αποφασίσουν να τραβήξουν την πρίζα.
«Αν δεν υπάρχει μια πλήρης συμφωνία, ο μόνος τρόπος για να λυθούν αυτά τα προβλήματα είναι η διαδικασία της πτώχευσης» λέει ο Patrick Hughes, συνεργάτης στη Haynes and Boone.
Η τελευταία ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚ ότι θα μπορούσε να μειώσει τη συνολική παραγωγή του πετρελαίου ενίσχυσε την τιμή του μαύρου χρυσού αυτή την εβδομάδα.
Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να σώσει ένα μεγάλο μέρος των drillers που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά με την απουσία ενός έντονου ράλι των τιμών του πετρελαίου τους επόμενους μήνες, πολλές περισσότερες πτωχεύσεις εκτιμάται ότι είναι προ των πυλών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης