Τελευταία Νέα
Διεθνή

Verhofstadt: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα θέσει αυστηρά επιτρεπόμενα όρια στη συμφωνία Brexit

Verhofstadt: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα θέσει αυστηρά επιτρεπόμενα όρια στη συμφωνία Brexit
Aγωνία της Ε.Ε. δεν φαίνεται να αποτελεί η εξομάλυνση των σχέσεων Ε.Ε. - Βρετανίας μέσω μιας λειτουργικής, φιλικής και ειρηνικής συμφωνίας για το Brexit που θα διέπει τις σχέσεις των δύο πλευρών για τις επόμενες δεκαετίες
Όρια στο είδος της συμφωνίας που θα επιτραπεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνομολογήσει με τις κυβερνήσεις των 27 εναπομεινουσών χωρών-μελών της Ε.Ε. στο πλαίσιο της αποχώρησής του (Brexit), σχεδιάζει να θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμέσως μετά την ενεργοποίηση του περίφημου άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας από τη Βρετανία.
Αυτό προανήγγειλε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016 ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Guy Verhofstadt, ο οποίος καλωσόρισε την πρόσφατη αναφορά της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May, ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 - κατά συνέπεια, και τη διαπραγμάτευση για το Brexit - μέχρι τον Μάρτιο του 2017.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη συντριπτική του πλειονότητα τάσσεται ενάντια στη διατήρηση των εμπορικών προνομίων της Βρετανίας έναντι της Ε.Ε. σε περίπτωση που προχωρήσει με τα σχέδιά της να περιορίσει τη μετανάστευση στο έδαφός της από την Ε.Ε..
Μπορεί η «πολεμική» στάση του Verhofstadt απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο να φαντάζει έως και γραφική - μιας και το Brexit έχει εχθρούς, μα και φίλους εντός της Ε.Ε. - όμως η αλήθεια είναι, ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί μεταξύ της Ε.Ε. των 27 και της Βρετανίας για το Brexit.
Διαδικαστικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδιάζει να καθορίσει αυστηρές «διαπραγματευτικές γραμμές» προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του θα συμφωνήσει επί ενός περιγράμματος για όσα μπορεί και όσα δεν μπορεί να παραχωρήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη συνέχεια, θα εξουσιοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της, Γάλλο πρώην υπουργό Michel Barnier, να διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν κατά καιρούς αφήσει να εννοηθεί, ότι θα συμβουλεύονται τον Verhofstadt και το σώμα των ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Brexit.
Σε κάθε περίπτωση, αγωνία της Ε.Ε. δεν φαίνεται να αποτελεί η εξομάλυνση των σχέσεων Ε.Ε. - Βρετανίας μέσω μιας λειτουργικής, φιλικής και ειρηνικής συμφωνίας για το Brexit που θα διέπει τις σχέσεις των δύο πλευρών για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά η αποτροπή επίτευξης από τη βρετανική πλευρά μιας ευνοϊκής συμφωνίας η οποία ενδεχομένως θα ενθάρρυνε περισσότερες χώρες της Ε.Ε. να αποσκιρτήσουν, καθώς και η αποφυγή αναταράξεων στην ευρωπαϊκή οικονομία και στους θεσμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης