Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: «Βέτο» από τον πρόεδρο της Rosneft για μείωση παραγωγής πετρελαίου

Ρωσία: «Βέτο» από τον πρόεδρο της Rosneft για μείωση παραγωγής πετρελαίου
Ο πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής αμφισβητεί το κατά πόσο χώρες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία θα προχωρήσουν όντως σε μείωση παραγωγής
Τα πρώτα γκρίζα σύννεφα στη συμφωνία ανάμεσα σε ΟΠΕΚ και Ρωσία για την παραγωγή του πετρελαίου φαίνεται πως κάνουν ήδη την εμφάνισή τους, καθώς τη Δευτέρα (10/10) ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρίας Rosneft, Igor Sechin, δήλωσε ότι η εταιρία του δεν πρόκειται να προχωρήσει ούτε σε μείωση, αλλά ούτε και σε πάγωμα της παραγωγής, προκειμένου να στηρίξει τη συμφωνία.
Τα εν λόγω σχόλια του Sechin καταδεικνύουν το πόσο δύσκολο θα είναι για τη ρωσική κυβέρνηση να πείσει τις εταιρίες της χώρας να στηρίξουν εμπράκτως τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, που έχει ως κύριο στόχο την εξισορρόπηση των ενεργειακών τιμών.
«Για ποιο λόγο να το κάνουμε;», αναρωτήθηκε ο Sechin, ο οποίος είναι γνωστός για τη στάση που διατηρεί εναντίον του ΟΠΕΚ, ερωτηθεί για το αν η Rosneft, η οποία κατέχει το 40% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία, θα θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές της.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Rosneft αμφισβητεί το γεγονός ότι ορισμένος χώρες, όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα θα προχωρήσουν όντως σε μείωση παραγωγής, ενώ τόνισε πως μία άνοδος των τιμών πάνω από τα 50 δολ. ανά βαρέλι, θα καθιστούσε της παραγωγή σχιστολιθικού στις ΗΠΑ περισσότερο κερδοφόρο.
Παράλληλα, ο Sechin βασίζεται και στο γεγονός πως αν και στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες απόπειρες ανάμεσα στις χώρες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για σταθεροποίηση της αγοράς, εν τέλει δεν κατάφεραν να ευδοκιμήσουν.
Να σημειώσουμε ότι τη Δευτέρα (10/10) οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν μία μικρή ανάκαμψη, μετά τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου Vladimir Putin, ότι η χώρα του είναι έτοιμη για μία συμφωνία με τον ΟΠΕΚ για τον περιορισμό της παραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης