Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η σημασία του Brexit για τις τράπεζες σε 5 ερωταπαντήσεις

Bloomberg: Η σημασία του Brexit για τις τράπεζες σε 5 ερωταπαντήσεις
To Bloomberg αναλύει προς το Brexit θα επηρεάσει τον τραπεζικό τομέα
Τα πράγματα στο Λονδίνο έχουν γίνει πολύ ενδιαφέροντα τον τελευταίο καιρό ενόψει και της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Μάλιστα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Bloomberg παρουσιάζει 5 ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με το τι σημαίνει το Brexit για τις τράπεζες.

1. Το Brexit θα κάνει το Λονδίνο λιγότερο ελκυστικό;

Εδώ και καιρό το Λονδίνο έχει γίνει ένα από το χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου, ενώ εύκολη πρόσβαση των τραπεζών στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει εδραιώσει αυτό το καθεστώς.
Ωστόσο, εάν το Brexit δημιουργήσει νέα εμπόδια, το Λονδίνο θα γίνει λιγότερο ελκυστικό για τις επιχειρήσεις.
Αυτό το σενάριο θα κόστιζε στις τράπεζες και στις συνδεδεμένες εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν 40 δισ. ευρώ σε απώλεια εσόδων, ενώ θα διακινδύνευαν 70.000 θέσεις εργασίας.
Στελέχη της Morgan Stanley, της Citigroup, της Deutsche Bank, της JPMorgan Chase αλλά και άλλων τραπεζών έχουν δηλώσει ότι θα πρέπει να μεταφέρουν το προσωπικό και τις επιχειρήσεις εκτός Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να εξυπηρετούν τους πελάτες τους στην ΕΕ, εάν η Βρετανία βγει εκτός της ενιαίας αγοράς.

2. Οι γαλλικοί τραπεζίτες που βρίσκονται στο Λονδίνο θα σταλούν σπίτι τους;

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May έχει πει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία χωρίς αμοιβαίες συμφωνίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

3. Τι είναι το διαβατήριο;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, είναι το δικαίωμα κάθε εταιρείας που έχει άδεια σε μια χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου να πουλά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της σε όλο το μπλοκ.
Αυτό επιτρέπει σε μια διεθνή εταιρεία να διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού στο Λονδίνο και να λειτουργεί μόνο δορυφορικά γραφεία σε μέρη όπως το Παρίσι και η Φρανκφούρτη.

4. Τι θέλουν οι τράπεζες;

Αυτό που κυρίως εύχονται οι τράπεζες είναι να διατηρήσουν τα δικαιώματα του διαβατηρίου, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί, δεδομένης της σκληρής γραμμής της βρετανικής κυβέρνησης για την ανάληψη του ελέγχου των συνόρων της.
Οι τράπεζες χρειάζονται χρόνο για να προετοιμαστούν.
Έχουν πιέσει για μια μεταβατική περίοδο που υπερβαίνει τα δύο έτη διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να μεταφέρουν τις δραστηριότητες προς την ηπειρωτική Ευρώπη και να λάβουν όλες τις αναγκαίες κανονιστικές εγκρίσεις.
Ωστόσο, η May έχει σημειώσει ότι ο κλάδος δεν έχει ειδική μεταχείριση κατά τις διαπραγματεύσεις.

5. Μπορεί μια χώρα να καλύψει το κενό του Λονδίνου;

Η Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Δουβλίνο είναι ερωτευμένα με το τραπεζικό ταλέντο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά καμία δεν μπορεί να συναγωνιστεί την τεχνογνωσία του Λονδίνου.
Τα στελέχη των τραπεζών ανησυχούν για τις ρυθμιστικές αρχές των άλλων περιοχών, που μπορούν να δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν την εισροή εταιρειών που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Αν και οι τράπεζες θα μετακινήσουν κάποιες λειτουργίες τους στην Ευρώπη για να καθησυχάσουν τους πελάτες τους, θεωρείται απίθανοι να μαζευτούν σε ένα ενιαίο κόμβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης