Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι κυβερνήσεις δεν έχουν πάρει στα σοβαρά το τραπεζικό πρόβλημα

Bloomberg: Οι κυβερνήσεις δεν έχουν πάρει στα σοβαρά το τραπεζικό πρόβλημα
Για χρόνια οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επιλέξει να χαϊδεύουν ένα προβληματικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με το Bloomberg
Αν και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πρέπει επειγόντως να αναδιαρθρωθεί -καθώς επιβαρύνει τις οικονομίες- οι κυβερνήσεις δεν έχουν αντιμετωπίσει το θέμα σοβαρά και με τον σωστό τρόπο, σύμφωνα με το Bloomberg.
To θέμα είναι τα παγκόσμια πρότυπα για την κεφαλαιακή επάρκεια, ενώ το πιο δύσκολο πράγμα είναι η αξιολόγηση των ρίσκων, καθώς όσο πιο ριψοκίνδυνη είναι μια τράπεζα όσον αφορά στις επενδύσεις της τόσο περισσότερα κεφάλαια χρειάζεται.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τράπεζες διαφωνούν σχετικά με το πως να κρίνουν τα ρίσκα: αν και εμφανίζονται με τα ίδια περιουσιακά στοιχεία, έχουν διαφορετικές απαντήσεις.
Και ο πειρασμός να υποτιμήσουν τον κίνδυνο, κάτι που θα τους επιτρέψει να εξοικονομήσουν περισσότερα κεφάλαια, πάντα παρών.
Ως εκ τούτου, οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν να δώσουν στις τράπεζες μικρότερα περιθώρια ελιγμών όσον αφορά σε αυτή την κρίση, ενώ στόχος είναι οι αλλαγές να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει σάλο στην Ευρώπη, όπου βρίσκονται μερικές από τις πιο προβληματικές τράπεζες.
Διάφοροι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές έρχονται σε μια εποχή που οι τράπεζες προσπαθούν να καταγράψουν κέρδη.
Την ίδια στιγμή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής -μεταξύ των οποίων κι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble- λένε ότι οι κανόνες δεν πρέπει να επηρεάζουν δυσανάλογα τις τράπεζες της περιοχής.
«Για χρόνια, οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν επιλέξει να χαϊδεύουν ένα προβληματικό τραπεζικό σύστημα, αντί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά του και να τα διορθώσει.
Αυτό πρέπει να αλλάξει» καταλήγει το άρθρο του Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης