Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έναν γίγαντα παραγωγής ημιαγωγών δημιουργεί η εξαγορά της NXP Semiconductors από την Qualcomm

tags :
Έναν γίγαντα παραγωγής ημιαγωγών δημιουργεί η εξαγορά της NXP Semiconductors από την Qualcomm
Η Qualcomm αναμένεται να ωφελείται από οικονομίες κλίμακος 500 εκατ. δολαρίων ετησίως εντός διετίας από την έγκριση της συμφωνίας, με την ενιαία εταιρεία που θα προκύψει να παράγει ετήσιο κύκλο εργασιών 30 δισ. δολ.
Συμφωνία εξαγοράς της NXP Semiconductors έναντι 38 δισ. δολαρίων ΗΠΑ (σχεδόν 35 δισ. ευρώ) ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 27 Οκτωβρίου ο μεγάλος κατασκευαστής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Qualcomm - μεταξύ άλλων προμηθευτής της Apple αλλά και κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων Android - γεγονός που θα τον καταστήσει τον μεγαλύτερο προμηθευτή στον κόσμο του ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα ημιαγωγών αυτοκινήτων.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στην ιστορία εξαγορά εταιρείας στον κλάδο των ημιαγωγών, καθώς ξεπερνά ακόμα και την περυσινή εξαγορά της Broadcom από την Avago έναντι 37 δισ. δολαρίων.
Σε όρους αξίας μετοχών, η προσφορά της Qualcomm αποτιμάται σε 37,88 δισ. δολάρια, ενώ αν συμπεριληφθεί και το αναλαμβανόμενο χρέος της NXP Semiconductors τότε η αξία της συμφωνίας αυξάνεται σε 47 δισ. δολάρια.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Qualcomm αναμένεται να ωφελείται από οικονομίες κλίμακος 500 εκατ. δολαρίων ετησίως, εντός διετίας από την έγκρισή της από τις εποπτικές αρχές, με την ενιαία εταιρεία που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών να παράγει ετήσιο κύκλο εργασιών 30 δισ. δολαρίων.
Η εξαγορά θα βοηθήσει την Qualcomm να μειώσει την εξάρτησή της από τον κλάδο κινητής τηλεφωνίας - που πλέον χαρακτηρίζεται από χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης - ενώ θα της επιτρέψει να εισέλθει δυναμικά στην τεχνολογία Internet of Things (IoT), που καθιστά δυνατή τη διαδικτυακή επικοινωνία καθημερινών οικιακών και άλλων συσκευών, όπως ψυγεία, τηλεοράσεις, πλυντήρια, βραστήρες κ.α..
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας μελετών Gartner, μέχρι το 2020 περίπου 21 δισ. συσκευές IoT θα χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, από λιγότερες των 5 δισ. το 2015.
Η Qualcomm προσφέρει 110 δολάρια τοις μετρητοίς για κάθε τίτλο NXP Semiconductors, δηλαδή premium 11,5% με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής της τελευταίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης