Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σίγουρη η επανεκλογή Ortega στην προεδρία της Νικαράγουα

Reuters: Σίγουρη η επανεκλογή Ortega στην προεδρία της Νικαράγουα
Για τρίτη φορά αναμένεται ο Ortega να εκλεγεί πρόεδρος της Νικαράγουα με ποσοστό που θα αγγίζει το 70%
Ο πρώην μαρξιστής ηγέτης των ανταρτών Daniel Ortega αναμένεται να εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη φορά πρόεδρος της Νικαράγουα, εξαργυρώνοντας την σταθερή οικονομική ανάπτυξη, που παραμέρισε τους φόβους για μία αυταρχική, διακυβέρνησή του, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Ortega και η συνοδοιπόρος και σύζυγός του Rosario Murillo έχουν μία υποστήριξη που φτάνει το 70% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς κατάφεραν να μειώσουν τη φτώχεια σε μία από τις πιο φτωχές χώρες της Αμερικής, από το 2007, οπότε και ανήλθαν στην εξουσία.
"Ο Οrtega είναι ο μοναδικός άνθρωπος που δούλεψε για τους φτωχούς και θα συνεχίσει να το κάνει γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία του" ανέφερε ο 64χρονος συνταξιούχος Vicente Pong, καθώς έριχνε την ψήφο του το πρωί της Κυριακής 6/11 στην πρωτεύουσα της χώρας Μανάγκουα.
"Προέρχεται από τη φτώχεια και γι αυτό θα συνεχίσει να εργάζεται για τους φτωχούς".
Ηγέτης των Σαντινίστας, του κινήματος που ανέτρεψε τον δικτάτορα Anastasio Somoza το 1979, ο Ortega έκανε μία θητεία ως πρόεδρος τη δεκαετία του 80, πριν αποσυρθεί για χρόνια.
Και όταν επανεκλέχθηκε το 2006, είχε απομακρυνθεί πια από τις μαρξιστικές του ρίζες, μιλώντας για τον Ιησού Χριστό στις συγκεντρώσεις του.
Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για οικογενειοκρατία και τον αποκαλούν δικτάτορα, από τότε που διόρισε συγγενείς του σε νευραλγικά πόστα, αλλά και όταν κατήργησε το 2014 τον νόμο των Σαντινίστας και τους περιορισμούς για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος.
"Ο Ortega δεν νοιάζεται για το αν παραβιάζει τα δικαιώματα των άλλων" ανέφερε ο Maximino Rodriguez, υποψήφιος με το κεντροδεξιό - φιλελεύθερο κόμμα PLC που είναι ο βασικός αντίπαλος του Ortega, αλλά συγκεντρώνει μόνο το 8% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
Και πρόσθεσε με νόημα ότι "o Ortega υποτίθεται ότι πολεμούσε τον δικτάτορα Somoza, αλλά πλέον είναι χειρότερος από αυτόν στα μάτια των Σαντινίστας".
Επί της ουσίας ο Ortega δεν έχει αντίπαλο, γιατί η αντιπολίτευση είναι σε διάσπαση από τον Ιούνιο του 2016, όταν o Pedro Reyes χρησιμοποίησε τα δικαστήρια για να πάρει την ηγεσία του Ανεξάρτητου Φιλελεύθερου Κόμματος (PLI) από τον Eduardo Montealegre.
Ένας 22χρονος ψηφοφόρος του Ortega, o Hernan Selva θεωρεί, πάντως, ότι ο Rodriguez υποστηρίζει τα παραπάνω διότι ήταν στο αντίπαλο στρατόπεδο των Σαντινίστας, τους Κόντρας τη δεκαετία του 80.
Οι ΗΠΑ και διεθνείς οργανισμοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την εκδίωξη του Montealegre και για το γεγονός ότι ο Ortega δεν θέλει διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, πάντως, του αναγνωρίζει ότι επί θητείας του η φτώχεια υποχώρησε κατά 13%.
Ο Ortega στις λίγες εμφανίσεις του υποστήριξε ότι θα υπερασπιστεί τα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματά του.
Ένα σημαντικό μέρος από αυτά έγινε χάρη στα πετροδολάρια της Βενεζουέλας που χρηματοδότησαν κοινωνικά προγράμματα, βοήθησαν ιδιωτικές επιχειρήσεις και μείωσαν τα ενεργειακά κόστη.
Επί των ημερών του Ortega σημειώθηκε ανάπτυξη 5% τα τελευταία πέντε χρόνια, χάρη στις εξαγωγές κρέατος, καφέ και χρυσού, αλλά και τις ξένες επενδύσεις.
Παρά τις όποιες μεταπτώσεις, η σχέση του Ortega με τον Obama είναι επίσης πολύ καλή, κάτι που δείχνει και τη μεταστροφή του πρώτου από αριστερού επαναστάτη σε διπλωμάτη που διατηρεί δεσμούς με έναν αντίπαλο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Αλλά η δημοκρατία παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα.
Και ο οργανισμός Nica Act θέλει να παράσχει οικονομική βοήθεια στη Νικαράγουα για να βελτιώσει τη δημοκρατία της, τα ανθρώπινα δικαιώματα και να καταπολεμήσει τη διαφθορά, κάτι που έκανε, πάντως, την κυβέρνηση Ortega να επικρίνει τις ΗΠΑ για "παρέμβαση" τον Σεπτέμβριο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης