Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAZ: Ελπίζει πολλά στην επίσκεψη Obama η κυβέρνηση Τσίπρα – Όμως οι Ευρωπαίοι πληρώνουν

tags :
FAZ: Ελπίζει πολλά στην επίσκεψη Obama η κυβέρνηση Τσίπρα – Όμως οι Ευρωπαίοι πληρώνουν
Στην ομιλία του ο Obama αναμένεται να απευθύνει διπλό έπαινο στην Αθήνα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα
Στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama στην Ελλάδα και στη Γερμανία αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle,  το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας διερωτάται τι μπορεί να προκύψει από αυτήν τη διπλή επίσκεψη.
«Ο Barack Obama έρχεται αύριο στην Ελλάδα, στον ένα πόλο της ευρωκρίσης, τη χώρα που υποτίθεται ότι «έχει τρύπα στο δανεισμένο πορτοφόλι της» και αμέσως μετά στον άλλο πόλο, τη Γερμανία, «τον υποτιθέμενο αυστηρό παιδαγωγό του κοινού νομίσματος».
Τι μπορεί να προκύψει;
Στην πρώτη επίσκεψη αμερικανού προέδρου μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1999 η Αθήνα ελπίζει πολλά, πάρα πολλά» υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.
«Η κοινά εκπεφρασμένη επίσημη προσδοκία συνοψίζεται στο ότι ο Obama θα ζητήσει μείωση του χρέους και έτσι θα διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που επιδιώκει επί του θέματος» αναφέρει το δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου ότι «μια δήλωση του Obama δεν είναι ποτέ απλά μια δήλωση αλλά μια πολιτική πίεση για να λυθεί το πρόβλημα του χρέους».
«Όμως στην απόφαση για την ελάφρυνση χρέους δεν έχει λόγο ένας αμερικανός πρόεδρος, ακόμη λιγότερο ένας απερχόμενος, πόσο μάλλον που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα σήκωνε τις απώλειες που θα έφερνε ένα τέτοιο δώρο για τους Έλληνες.
Και επειδή τον οικονομικό και πολιτικό λογαριασμό σε μια τέτοια περίπτωση θα τον πλήρωναν οι Ευρωπαίοι στην ευρωζώνη, δεν θέλουν καμιά ανάμειξη των Αμερικανών, όπως πολλές φορές αναγκάστηκαν να πουν στους δύο υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ» επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία υπογραμμίζει πως σημασία πλέον έχει τι λέει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
«Η αποφασιστική ερώτηση μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου είναι τι λέει ο Trump, και αυτά που έχει πει τα περασμένα χρόνια, καλύτερα να μην τα είχε πει σύμφωνα με την ελληνική οπτική γωνία.
Πχ. ότι το ευρώ είναι μια εφεύρεση για να πληγούν οι ΗΠΑ, (…) ή ότι θα είναι καλύτερα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα.
Τώρα η ελληνική κυβέρνηση και η συντηρητική αντιπολίτευση δηλώνουν με γενναιότητα ότι επρόκειτο για λόγια προορισμένα για την προεκλογική εκστρατεία» αναφέρει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας πως ο Obama δεν έρχεται αύριο στην Αθήνα για να μιλήσει μόνο για χρήματα και χρέος, αλλά και για θέματα όπως είναι η περιφερειακή ασφάλεια και η μετανάστευση.
«Στην ομιλία του ο Obama αναμένεται να απευθύνει διπλό έπαινο στην Αθήνα, ότι ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ διαδραματίζει υπεύθυνο ρόλο στους δύο αυτούς τομείς και (…) ότι πέρασε την κρίση χωρίς να θέσει τη δημοκρατία υπό πίεση.
Σε περίπτωση που όντως πει κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση, θα ήταν (σ.σ. για τους Έλληνες) μια υπόδειξη προς την Τουρκία.
Όταν το 1999 επισκέφθηκε την Αθήνα ο Bill Clinton αμέσως μετά κατευθύνθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο Obama όμως παρακάμπτει την Τουρκία και οι Έλληνες το ερμηνεύουν με τον τρόπο τους» καταλήγει το δημοσίευμα της FAZ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης