Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως ψήφισαν οι Ιταλοί - Μήνυμα κατά των μεταρρυθμίσεων από τη Νότια Ιταλία

Πως ψήφισαν οι Ιταλοί - Μήνυμα κατά των μεταρρυθμίσεων από τη Νότια Ιταλία
Το μήνυμα είναι ότι ο Renzi έπρεπε να ασχοληθεί κυρίως με την ανεργία και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αφήνοντας την συνταγματική μεταρρύθμιση κατά μέρος 
Σαφές μήνυμα κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης έστειλε οι Ιταλολι ψηφοφόροι, με ιδιαίτερα ισχυρή ψήφο υπέρ του "όχι" στις περιοχές εκείνες όπου η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια.
Αναλυτικά, στην Απουλία, με πρωτεύουσα το Μπάρι, το όχι έλαβε 68% και το ναι 32%.
Στην Σικελία το ναι έλαβε 28% και το όχι 72%, ενώ στην Σαρδηνία τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 27% και 73%.
Τα ποσοστά αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι περιφέρειες με χρόνια ανεργία δεν πιστεύουν ότι ο Matteo Renzi μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους, υποσχόμενος "σύμφωνα" για την κάθε πόλη και περιφέρεια, όπως έκανε μέχρι πρόσφατα.
Είναι ενδεικτικό ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ιταλικού στατιστικού ινστιτούτου, πολλοί νέοι έχουν πάψει να αναζητούν εργασία, απογοητευμένοι από την κοινωνική κατάσταση.
Το μήνυμα είναι ότι ο Renzi έπρεπε να ασχοληθεί κυρίως με την ανεργία και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αφήνοντας την συνταγματική μεταρρύθμιση κατά μέρος για μελλοντικές, πιο εύκολες περιόδους.
Το ναι υπερίσχυσε οριακά στην Τοσκάνη, περιφέρεια καταγωγής του Renzi, στην Εμίλια Ρομάνια, με μεγάλη κεντροαριστερή παράδοση, και στην βορειοανατολική περιφέρεια Τρεντίνο- 'Ανω Αδίγη, η οποία όμως χαίρει αυτονομίας που δεν θα μειωνόταν με την μεταρρύθμιση.
Κέρδισε και στο Μιλάνο με 51%, χάρη στην Διεθνή Έκθεση Expo που οργάνωσε πέρυσι ο Renzi, αλλά και στην πρόσφατη υπερίσχυση δημάρχου των Δημοκρατικών.
Στη Ρώμη όμως οι πολίτες υπέρ της μεταρρύθμισης δεν ξεπέρασαν το 40%.



Ηχηρό ήταν το μήνυμα της νεολαίας, καθώς το 81% των ψηφοφόρων 18-34 ετών ψήφισε υπέρ του «Όχι», έναντι μόλις 19% που τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης Renzi. 
Αντίθετα οι ηλικίες 55 και άνω ψήφισαν «Ναι» σε ποσοστό 53%, ενώ το 47% επέλεξε το «Όχι». 





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης