Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης πρέπει να συμπληρώνει τη νομισματική, αναφέρει έγγραφο του Eurogroup

Η δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης πρέπει να συμπληρώνει τη νομισματική, αναφέρει έγγραφο του Eurogroup
Το έγγραφο ετοιμάστηκε στον απόηχο της πρότασης που έκανε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα
Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να ακολουθήσουν μία δημοσιονομική πολιτική η οποία θα συμπληρώνει τη νομισματική, σύμφωνα με έγγραφο αξιωματούχων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg που επικελείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
«Η δημοσιονομική πολιτική στο επίπεδο της Ευρωζώνης είναι αναγκαία για να συμπληρώνει τη νομισματική πολιτική στην ενίσχυση της ζήτησης, ιδίως των επενδύσεων, και για την έξοδο από τον χαμηλό πληθωρισμό, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.
Να σημειωθεί πως το έγγραφο ετοιμάστηκε στον απόηχο της πρότασης που έκανε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα για μία δημοσιονομική στήριξη της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη - περίπου 50 δισ. ευρώ - με τη Γερμανία, στην οποία αντιστοιχεί το 29% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, να πρέπει να κάνει τη μεγαλύτερη προσπάθεια.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει και το Bloomberg, από το έγγραφο των αξιωματούχων των υπουργών Οικονομικών διαγράφηκε μία προηγούμενη αναφορά ότι η δημοσιονομική στήριξη 0,5% του ΑΕΠ είναι «ένας συνετός και ρεαλιστικός στόχος», σηματοδοτώντας τον διχασμό που προκάλεσε η σύσταση της Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε τον περασμένο μήνα ότι έχει έρθει ο καιρός για μία θετική δημοσιονομική στάση στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι οι χώρες που έχουν «επαρκές δημοσιονομικό περιθώριο» πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους μεσοπρόθεσμα και να επενδύουν, ιδιαίτερα στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, της ενεργειακής μετάβασης και των μεταφορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης