Τελευταία Νέα
Διεθνή

ING: Η Ευρώπη είναι ήδη σε ύφεση και οδεύει προς αναιμική ανάπτυξη

tags :
ING: Η Ευρώπη είναι ήδη σε ύφεση και οδεύει προς αναιμική ανάπτυξη
Σε ύφεση βρίσκεται η Ευρώπη ενώ πλέον οδεύει προς µία φάση αναιµικής ανάπτυξης για ολόκληρο το επόµενο έτος σύμφωνα με την ING Investment Management (ING IM).
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ING που μίλησαν στο ετήσιο συνέδριο για τις προοπτικές του 2012, που πραγµατοποιήθηκε στο Λονδίνο την Τετάρτη, οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να αναπτύξουν πιο δηµιουργικά εργαλεία πολιτικής και ότι τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν δεν µπορούν να λυθούν µε τον ίδιο τρόπο σκέψης που τα προκάλεσε.

Ο Βαλεντέιν φαν Νιοϊβενχόιζεν, επικεφαλής στρατηγικής στην ING IM σχολίασε:

Η Ευρώπη αντιµετωπίζει ένα έτος αυξηµένων µέτρων λιτότητας και πιο περιοριστικής δηµοσιονοµικής πολιτικής. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν το δύσκολο έργο της προσπάθειας εξισορρόπησης της εµπιστοσύνης των αγορών και της χρηµατοοικονοµικής κατάστασης, µε την ανάπτυξη και την ικανότητα λήψης πολιτικών αποφάσεων.
Ωστόσο, θεωρούµε ότι η προσέγγιση που υιοθετείται είναι ανεπαρκής, πολύ καθυστερηµένη και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιµάχονται τα προβλήµατα του χθες. Απαιτείται µεγαλύτερη καινοτοµία, όταν πρόκειται για τη χάραξη πολιτικής».
Η εταιρία διαχείρισης επενδύσεων λέει ότι υπάρχουν τρία βασικά θέµατα που θα επηρεάσουν όλες τις κατηγορίες κεφαλαίου το 2012:
-η σε εξέλιξη Κρίση ως προς τον τραπεζικό τοµέα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
-η Μετάδοσή της, σε όρους συστηµικού κινδύνου, παγκόσµιας χρηµατοπιστωτικής κρίσης και των επιπτώσεων του αυξηµένου ρυθµιστικού πλαισίου και φορολογίας και
-η Αξιοπιστία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και της ικανότητάς τους να αναπτύξουν τις σωστές λύσεις και να κερδίσουν την εµπιστοσύνη των ψηφοφόρων και άλλων σηµαντικών παραγόντων, όπως είναι οι αγορές.

Ο Έρικ Ζίγκλοφ, επικεφαλής στρατηγικής στην ING IM σχολίασε:

«Τα τρία αυτά θέµατα υπογραµµίζουν την ανάγκη των επενδυτών να προσεγγίσουν πιο δυναµικά τις επενδυτικές τους στρατηγικές.
Μέρος αυτού αποτελεί η ανάγκη των επενδυτών να διασφαλίσουν ότι έχουν µία πιο διευρυµένη άποψη των παραγόντων που καθοδηγούν τις κατηγορίες κεφαλαίου και των αναλύσεων σεναρίων, να αναλάβουν µία πιο ολοκληρωµένη πολυεπίπεδη προσέγγιση κινδύνου κατά τη µετουσίωση των απόψεων σε χαρτοφυλάκια, δίνοντας κυρίως έµφαση στην προστασία έναντι απρόβλεπτων κινδύνων (tail risks) και του ενδεχοµένου πτωτικών αγορών.
«Σε τελική ανάλυση, θα πρέπει να είναι πιο προσαρµοστικοί και ευέλικτοι όσον αφορά την τακτική κατανοµή του χαρτοφυλακίου τους. Μία πιο δυναµική προσέγγιση της επενδυτικής στρατηγικής είναι απαραίτητη».

Οικονοµική ανάπτυξη

Η ING IM προειδοποιεί ότι οι ανεπτυγµένες οικονοµίες θα έχουν µικρότερη ανάπτυξη το 2012 και θα σηµειώσουν µεγαλύτερη µεταβλητότητα, αλλά σε παγκόσµιο επίπεδο οι προβλέψεις είναι καλύτερες, αν και παραµένουν εύθραυστες.
Για τις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και το Ηνωµένο Βασίλειο, προβλέπεται υποχώρηση της πραγµατικής ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2012 στο 1,5%, 0,3% και 0,5% αντίστοιχα.
Για την Ιαπωνία, η οποία ακόµα αναρρώνει από τη φυσική καταστροφή που υπέστη κατά το τρέχον έτος, προβλέπεται η ανάπτυξη να ανέλθει από -0,4 φέτος στο 1,8% µέσα στο 2012.
Για την Κίνα, υπολογίζεται ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει από το εκτιµώµενο ποσοστό του 9,1% φέτος στο 7,9% το 2012, γεγονός που θα συµβάλει στο να καταγράψουν οι αναδυόµενες αγορές µία υποχώρηση της ανάπτυξης τους κατ' εκτίµηση στο 5,7%.

Αγορές σταθερού εισοδήµατος

Μακροπρόθεσµα, η ING IM πιστεύει ότι θα υπάρξουν χαµηλότερες του µέσου όρου αποδόσεις για τα κρατικά οµόλογα, και υψηλότερα επασφάλιστρα κινδύνου.
Επισηµαίνει στους επενδυτές να επιδείξουν αυξηµένο ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε λύσεις που ενσωµατώνουν αυξηµένο «spread» και επενδύσεις συνδεδεµένες µε τον πληθωρισµό και να επικεντρώνονται σε νέες ευκαιρίες της αγοράς σταθερού εισοδήµατος.
Η εταιρία διαχείρισης επενδύσεων κλίνει προς αυξηµένες θέσεις σε αναδυόµενες οµολογιακές αγορές – ιδιαίτερα σε σκληρό νόµισµα- διεθνείς στρατηγικές οµολόγων υψηλής απόδοσης, µε προτίµηση σε τίτλους επενδυτικής διαβάθµισης σε Ευρώ.

Μετοχικές αγορές

Το 2012 δεν θα είναι µία ήρεµη χρονιά για τις µετοχές καθώς η αγορά θα χαρακτηρισθεί από µεγάλη αβεβαιότητα, η οποία θα µεταφραστεί σε υψηλά επίπεδα µεταβλητότητας και συσχέτισης µεταξύ των επιµέρους αγορών.
Ωστόσο, η ING IM λέει ότι η εταιρίες βρίσκονται σε καλή κατάσταση µε δυνατούς ισολογισµούς και υψηλή κερδοφορία και ότι οι αποτιµήσεις είναι ελκυστικές καθώς έχουν ήδη προεξοφλήσει µία υποχώρηση της κερδοφορίας. Όµως, επισηµαίνει ότι δεν έχει προεξοφληθεί ο συστηµικός κίνδυνος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης